Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη.

«Η δική μας προτεραιότητα είναι να υπηρετήσουμε και να υποστηρίξουμε ένα συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ», είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Σπεύδω να πω ότι η απόφαση μας, η πρόθεση μας αυτή, δεν έχει σε τίποτα να κάνει με απόπειρα ασφυκτικού κρατικού εναγκαλισμού ή κατεύθυνση της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση και άλλα τέτοια τρελά και παντελώς ανυπόστατα, που ακούω τον τελευταίο καιρό να διακινούνται δεξιά και αριστερά. Για τον απλούστατο λόγο ότι σε μια εποχή που η πολλαπλότητα των πηγών τής ενημέρωσης, ο τρόπος και οι επιλογές που έχει ο πολίτης να ενημερωθεί είναι κάτι που το καθιστούν ανέφικτο και άστοχο και ανώφελο το να το επιδιώκει και να το σκέφτεται οποιοσδήποτε».

Τόνισε πως «αυτό που είναι η αγωνία κάθε λογικού ανθρώπου, νομίζω, και κάθε ανθρώπου που σκέφτεται το συμφέρον της πολιτείας και της πατρίδας του είναι να εξασφαλίζει την πολυφωνία, τον πλουραλισμό» και προσέθεσε: «Και, κυρίως, ό,τι σχετίζεται με το κράτος και με την κεντρική κυβέρνηση να εξασφαλίζει τους πόρους, τις υποδομές, τις δυνατότητες, τα εργαλεία για να μπορούν να διαδραματίζουν τον ρόλο που πρέπει σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».

«Ειδικά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ νομίζω ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε συνεργαζόμενοι όλοι μαζί για να το φέρουμε στο επίπεδο άλλων αντίστοιχων Πρακτορείων Ειδήσεων της Ευρώπης. Να καλύψουμε χώρους που σήμερα δεν καλύπτονται από τη λειτουργία, το οργανόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία, το φιλότιμο και τις ικανότητες του δυναμικού που έχουμε και να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, κυρίως για να εξυπηρετούμε τους στόχους προβολής των ειδήσεων και της εικόνας της πατρίδας και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε.

Επισήμανε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ «αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς συνεργάτες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ένα πολύ νευραλγικό κομμάτι της επικοινωνίας και της ενημέρωσης για την ελληνική Πολιτεία στο σύνολο της, όχι μόνο για την κυβέρνηση» και πως «η πραγματικότητα είναι ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις καινούργιες από αυτές που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια» τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει με ταχύτητα και επιτυχία.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα υπάρχει μια εστιασμένη στρατηγική πιο στενής συνεργασίας. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνία με τον νέο γενικό γραμματέα Δημήτρη Γαλαμάτη θα έχει πλέον και οργανική παρουσία στην πόλη και αυτό σηματοδοτεί μια αναβάθμιση της προσέγγισης που έχει η κυβέρνηση για τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι «διαχρονικά το Πρακτορείο διαδραματίζει έναν καταλυτικό ρόλο πολύ σημαντικό όλα αυτά τα χρόνια και με τη διάθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και όπως εκφράζεται από τις πρωτοβουλίες που ανέφερε ο κ. Οικονόμου δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο ένα μοναδικό κατά την άποψη μου έμψυχο δυναμικό που υπάρχει, με μεγάλη εμπειρία, αλλά παράλληλα και με μεγάλο κέφι και μεράκι για να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα πράγματα».

«Άρα, νομίζω ότι οι προοπτικές που διαγράφονται είναι πολύ θετικές για την επόμενη μέρα και προσδοκούμε μέσα από καλή συνεργασία να έχουμε κοινά οφέλη. Και ο πρώτος βεβαίως και ο πιο καλά ωφελούμενος είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος θα κερδίσει μέσα από μια καλύτερη και ακόμα πιο άρτια ενημέρωση και με τη βοήθεια του ΑΠΕ-ΜΠΕ», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης σημείωσε ότι «ο στόχος είναι να γίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα σύγχρονο Πρακτορείο Ειδήσεων, ανταγωνιστικό εντός και εκτός χώρας, η βασική πηγή διάχυσης της πληροφόρησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να αναδείξει και να πολλαπλασιάσει την παρουσία του στα διεθνή φόρα των αντίστοιχων Πρακτορείων στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη».

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μακεδονίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ Σταύρος Τζίμας είπε ότι το Γραφείο στη Θεσσαλονίκη είναι ένα κομμάτι από τη σπονδυλική στήλη του Πρακτορείου, είναι ένα τμήμα που έχει ως χώρο ευθύνης μια περιοχή με υψηλής ευαισθησίας εθνικά θέματα και είναι τοποθετημένο και παρατηρητήριο σε μια περιοχή που μεταβάλλεται διαρκώς γεωπολιτικά.

Οι κ.κ. Οικονόμου, Καλαφάτης και Γαλαμάτης παρέστησαν και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη που έγινε με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι δύο υφυπουργοί και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας επισκέφθηκαν και τα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ3.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, η Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «η ανάγκη για πυκνότερη, συστηματική και ενταγμένη σε αναπτυξιακό πνεύμα συνεργασία υπέρ της Ενημέρωσης στην περιφέρεια είναι το σημείο στο οποίο συνέκλιναν οι προσεγγίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης».

Επισημαίνεται, επίσης, πως τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ έθεσαν «το θέμα της στήριξης της Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στην Περιφέρεια μέσα από την αναβάθμιση της ΕΡΤ3, των Δημοτικών ΜΜΕ, την ενίσχυση του γραπτού Τύπου, την αποκατάσταση των αδικιών που διέπουν τη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς ανταποκριτικά γραφεία, το έλλειμμα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ανανέωση του ανενεργού στην ουσία Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr