Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και την επίσκεψη που πρόκειται να κάνουν στα μπλόκα αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ρωτήθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και απάντησε πως η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία και σε ειλικρινή συζήτηση με τους αγρότες ενώ ήδη έχει πάρει μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

“Ο κ. Τσίπρας είχε ξαναπάει στα μπλόκα των αγροτών στο παρελθόν, νομίζω είχε ανέβει και σε τρακτέρ και μετά οι αγρότες γεύτηκαν τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Τώρα πάλι μένοντας προσκολλημένος θα έλεγα όχι στις πιο πετυχημένες όψεις της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, μην έχοντας να προσφέρει κάτι καινούργιο, συμπεριφέρεται όπως οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς. Μόνο που αντί για πολύχρωμες κορδέλες και καθρεφτάκια τώρα τους προσφέρει ψευδείς υποσχέσεις για να υφαρπάξει ψήφους. Τον ξέρουν και όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι στο δύσκολο περιβάλλον κρίσεων που έχουμε η κυβέρνηση θα σταθεί με σωφροσύνη, ασφάλεια και αποτελεσματικά μέτρα στο πλευρό όλων των Ελλήνων”, συμπλήρωσε.

Μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο άρθρο του κ. Καρτερού. “Το κείμενο του κ. Καρτερού το συνυπογράφει από ότι καταλαβαίνω απολύτως ο κ. Πολάκης με τον οποίο δήθεν ο κ. Τσίπρας δεν συμφωνεί σε όλα αλλά κατευθύνει στα περισσότερα και ανέχεται τα πάντα. Το είδε η ντροπή και ντράπηκε όπως πρέπει να ντρέπεται καθένας που λέει και υποστηρίζει τέτοια, που πολιτεύεται με ρητορική μίσους και ύβρεις. Σε αυτόν τον κατήφορο πολιτικού χουλιγκανισμού δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε”, δήλωσε.

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Άγκυρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως όλες οι προκλήσεις απαντώνται αμέσως όπως έκανε ο υπουργός εξωτερικών στη Νορβηγία και όπως κάνουν οι Έλληνες διπλωμάτες σε όλα τα διεθνή φόρα. “Όλος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να αγνοεί το διεθνές δίκαιο αλλά και ότι η κυβέρνηση μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού της αποτυπώματος και ταυτόχρονα συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης και θωράκισης της εθνικής μας ασφάλειας. Σε αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και με ένα γείτονα που επιμένει στην προκλητική ρητορική, η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός. Ελπίζω όσοι δεν το συμμερίζονται ακόμα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους αυτές σύντομα”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και πως η εξωτερική μας πολιτική απαντά πάντοτε με τεκμηριωμένες θέσεις στην προκλητική συμπεριφορά της απέναντι πλευράς. “Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα η χώρα μας είναι εδώ για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και απειλή. Αυτή η εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της ‘Αγκυρας αντανακλά τη νευρικότητα στο εσωτερικό της εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης αλλά και γιατί η χώρα μας έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα με δράσεις όπως η πολιτική ενίσχυσης στα εξοπλιστικά”, επισήμανε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν οι διερευνητικές επαφές την επόμενη εβδομάδα απάντησε πως “όλα αξιολογούνται” και πως “δεν έχει αλλάξει κάτι προς στιγμή”. Σημείωσε πως είμαστε πάντα υπέρ της επικοινωνίας του διαλόγου και πως δεν περνά απαρατήρητη η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας και όσα ανυπόστατα διατυπώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός θα δει αύριο και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και αν θα συζητήσουν για προμήθεια φορτίων υγροποιημένου αερίου. “Με την Αίγυπτο έχουμε μια διαρκή συνεργασία σε διάφορα θέματα όπως και στην ενέργεια. Με δεδομένο το περιβάλλον η χώρα μας θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει”, απάντησε ενώ για το ενδεχόμενο συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μπλίνκεν στο Μόναχο δήλωσε πως “θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού”.

Σχετικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα έρθει την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας της ασθένειας με κορονοϊό του αρμόδιου υπουργού κ. Αυγενάκη. Οι βασικές αρχές είπε ότι προβλέπουν αυστηροποίηση για τις ποινικές κυρώσεις χωρίς αναστολές, προτεραιότητα στην εκδίκαση και εποπτεία των λεσχών φιλάθλων με αναβάθμιση του πλαισίου. Στόχος είπε είναι να πάμε σε περιορισμό και εξάλειψη των περιστατικών βίας ενώ ανέφερε πως συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, ότι έχουν γίνει πάνω από 480 σε λέσχες φιλάθλων και έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αναστολές λειτουργίας σε περισσότερες από 45 περιπτώσεις που αφορούν πολλές ομάδες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης ώστε να μπαίνουν στην εστίαση και οι ανεμβολίαστοι με rapid test, απάντησε πως δεν υπάρχει πρόθεση αυτή την ώρα για διαχωρισμό στα προνόμια και το πιστοποιητικό εξακολουθεί να ισχύει όπως ισχύει.

Για το χρόνο των εκλογών δήλωσε ότι θα γίνουν στην ώρα τους ενώ ερωτηθείς «αν η κυβέρνηση ετοιμάζει δωράκι Πάσχα» ενώ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική απάντησε: “Η κυβέρνηση ούτε πολιτεύεται με δωράκια, ούτε πιστεύει ότι η επιδοματική πολιτική είναι διέξοδος στα προβλήματα από μόνη της”.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι με συγκροτημένη πολιτική να δυναμώνει το εισόδημα, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βρίσκει ο κόσμος δουλειά, να παίρνει από τις πλάτες των πολιτών βάρη όπως οι φόροι και οι εισφορές, να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας και οριζόντια όπως στις ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και στοχευμένα όπου χρειαστεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. “Από τις δημοσιονομικές αντοχές εξαρτώνται πάντα οι αποφάσεις, το εύρος των μέτρων, το μέγεθος της στήριξης και η χρονική του έκφραση”, συμπλήρωσε.

Τέλος διέψευσε δηλώσεις του κ. Μπογδάνου ότι για να βρεθεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας τον Ιούλιο του 2020 είχε πάρει την άδεια του κ. Γεραπετρίτη. “Δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση”, απάντησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr