Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα κυρίως για τους ανεμβολίαστους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα, σε αναφορά για το μερικό lockdown που επιβλήθηκε από σήμερα, Σάββατο (13.11.2021) στην Ολλανδία, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Μένουμε ανοιχτοί με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους».

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά «η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους» και συμπλήρωσε πως «Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση».

Σημείωσε πως «οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ, ενώ από σήμερα Σάββατο στα σουπερμάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα. Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι είναι το πιο ασφαλές είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι».

Σχετικά με την τρίτη δόση τόνισε πως «είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δυο δόσεις (ή η μια της Johnson & Johnson) για να είμαστε οχυρωμένοι».

Επισήμανε πως ναι μεν κάποιες κυρώσεις είναι όντως αυστηρές για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο για τον ίδιο είναι ανάλογα αυστηρές με το διακύβευμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δίνουμε μεγάλη μάχη με την πανδημία, μάχη για να μείνει ανοιχτή η αγορά, η εκπαίδευση, έχουμε μπροστά μια περίοδο για την αγορά που είναι η μισή τους χρονιά, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή».

«Η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντέξει» τόνισε. «Έχουμε ένα πλαίσιο υγειονομικών μέτρων που στηρίζει τη στρατηγική αυτή, έχουμε προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης που πηγαίνει ιδιαιτέρα καλά το τελευταίο διάστημα, και το πιο σημαντικό, η μάχη στο ΕΣΥ με τους υγειονομικούς μας στην πρώτη γραμμή και με την κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε εργαλείο ενίσχυσής του ώστε να περιορίσουμε όσο γίνετε την απώλεια συνάνθρωπων μας» σημείωσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «είναι σε εξέλιξη προσπάθεια με την κ. Γκάγκα και τους ιατρικούς συλλόγους για να πείσουμε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αν δεν τα καταφέρουμε να τους πείσουμε, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, καταρχήν στη Βόρεια Ελλάδα που δεχόμαστε μεγαλύτερη πίεση και όπου αλλού υπάρξουν ανάγκες. Έχουμε ήδη προσθέσει κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη 300 – 310 κλίνες για COVID και 150 με 170 για άλλες νοσηλείες το ίδιο και στη Θεσσαλία. Στην Αθήνα υπάρχει ήδη συνεννόηση για έξτρα κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ξεπεράσει συνολικά τις 600 κλίνες για COVID και μη COVID.  Το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού καταρχήν για νοσηλείες μη COVID, είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ».

Πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή το σημαντικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος, να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη.

Για την πιστοποιητικό εμβολιασμού με ημερομηνία λήξης σημείωσε πως δεν είναι θέμα μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ευρωπαϊκό: «Η συζήτηση είναι υπαρκτή, θα το συζητήσουμε με τα άλλα κράτη».

Αναφέρθηκε και στα σχολεία λέγοντας πως το σύστημα όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα έχει αποδώσει με 80.000 τμήματα να λειτουργούν, ενώ λιγότερα από 20 τμήματα έκλεισαν και ξανάνοιξαν.

Πηγή: sofokleousin.gr