Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης σέβεται τους διεθνείς κανόνες και αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου.

«Φυλάμε σωστά τα σύνορά μας. Η Ελλάδα διασώζει ανθρώπινες ζωές. Συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και με συνθήκες ασφάλειας και ποιοτικής διαβίωσης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι στη χώρα μας. Εφαρμόζει όλους του κανόνες δικαίου. Εξετάζει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οποιαδήποτε καταγγελία ή επισήμανση. Αυτό που δεν κάνει είναι να επιτρέψει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στις συνθήκες χάους στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Συνθήκες χαοτικές και ακραία προσβλητικές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ήταν εδώ», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας επίσης για το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «όλοι έχουν αντιληφθεί τη σκοπιμότητα συντήρησης του θέματος» και πως «ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα περισσότερο από ό,τι κάνουν όλοι Έλληνες που υποβάλλουν τέτοια δήλωση».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά και σαφή μηνύματα. «Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή. Οι θέσεις μας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Τις επικοινωνούμε στη διεθνή κοινότητα και βλέπουμε με ικανοποίηση την απήχηση να διευρύνεται. Η χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε τη δυνατότητα και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη μυστική συνάντηση στο Βερολίνο για την Τουρκία και για το ενδεχόμενο οι σύμμαχοι μας ζητήσουν να τα βρούμε, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση από την πλευρά των συμμάχων και των εταίρων μας όσων συνιστούν το αυτονόητο. «Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας κατασκευής μιας πραγματικότητας της Τουρκίας στα δικά της μέτρα. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν μπορούν να σταθούν στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», υπογράμμισε.

Για τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους δια της διπλωματικής οδού, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως πάντοτε είμαστε ανοικτοί στη διαδικασία διαλόγου. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, πάντα στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε επίσης για τη συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση έχει μετανιώσει για την κριτική της το 2018. «Ό,τι είχαμε πει, ισχύει και σήμερα. Είχαμε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για μια συνθήκη επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Είχαμε πει επίσης ότι άπαξ και ψηφιστεί δημιουργεί τετελεσμένο το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί», υπογράμμισε.

Για την τοποθέτηση της κας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις ενστάσεις του Προέδρου κ. Λιανού, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «ο πρόεδρος της επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι σεβαστή η επιλογή η οποία έγινε μέσα από διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα και πως θα συνεργαστεί πλήρως με την καινούργια αντιπρόεδρο».

Για την πανδημία με αφορμή δηλώσεις του κ. Τζανάκη για 6ο κύμα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη». Είπε επίσης ότι ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί και πως δεν υπάρχει κάτι που να διαφοροποιεί τη στρατηγική που έχει εισηγηθεί η επιτροπή των επιστημόνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr