Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για όσα ανέφερε σε ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τα ελληνοτουρκικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε πως “ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μία διεξοδική περιγραφή και εξαιρετική ανάλυση των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την παράνομη και καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο κ. Καραμανλής ανέπτυξε ανησυχίες και προβληματισμούς που πρέπει να έχουμε όλοι μας και που σχετίζονται με την συνέχιση του πολέμου και την επέκταση των συνεπειών του. “Μέσα στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τις ανησυχίες για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα η οποία ενθαρρύνεται από τον ρωσικό αναθεωρητισμό και ανέδειξε παραστατικά, όπως το κάνει πάντοτε, με ευθύνη την ανάγκη για εθνική ομοψυχία, την ανάγκη για υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, την ανάγκη για συνέχιση της ενίσχυσης της θωράκισης της χώρας μας, την ανάγκη για προσεκτική διπλωματία, την ανάγκη να συνεχίσουμε σε αυτό τον προσανατολισμό που έχει η χώρα μας σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις”, υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί δόγμα Παπάγου στην εξωτερική πολιτική απάντησε πως η Ελλάδα έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στη στήριξη και εμπιστοσύνη των συμμάχων και των εταίρων μας, αποτυπώνεται στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, αποτυπώνεται στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης, αποτυπώνεται στην αποδοχή που έχουν οι απόψεις και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτακη στο εξωτερικό. “Αποδοχή που απέχει πάρα πολύ από αυτά που άλλοι ηγέτες χωρών επιδιώκουν μάταια το τελευταίο διάστημα”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι τα τεθωρακισμένα που θα σταλούν στην Ουκρανία θα αποσυρθούν από τα ελληνικά νησιά και επίσης για το κόστος των καινούριων και γιατί η ενημέρωση έγινε από τον Γερμανο Καγκελάριο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: “Ο,τι είναι να πάει στην Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί και μετά θα πάει. Η διάσταση αποστολής εξοπλιστικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία είναι κάτι στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Αφορά στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ μετά την πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι και με τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής αλλά και με τους εταίρους και συμμάχους μας. Και από την άλλη πλευρά αυτό πάντοτε συνδυάζεται με μια πολιτική που δεν αποδυναμώνει σε τίποτα τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Οτιδήποτε δόθηκε στην Ουκρανία ήταν υλικό που δεν αξιοποιούταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε αξιοποιείται θα αντικατασταθεί με πιο σύγχρονο, πιο κατάλληλο, με σκοπό να μην έχουμε καμία απώλεια επιχειρησιακή στις Ένοπλες Δυνάμεις”.

Για το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ενημέρωση σχετικά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί ενημέρωση στη βάση αυτών που προβλέπει η λειτουργία του κοινοβουλίου και όσων θεσμικά προβλέπονται.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφή όπως το ψωμί και αν θα έχουμε συνέχιση της επιδότησης των καυσίμων και το επόμενο διάστημα. Απάντησε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Τόνισε πως η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίξει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και κάθε δυνατότητα που υπάρχει θα αξιοποιείται για να στέκεται στο πλευρό των πολιτών.

“Για την αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων έχουμε εξηγήσει και διατυπώσει την άποψη γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Σε ό,τι αφορά την πολιτική για τα καύσιμα, θα είναι σε ισχύ μέχρι τέλος του μήνα. Παρακολουθούμε και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το πούμε”, πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όποιο μέτρο η κυβέρνηση αποφασίζει να σταθεί στο πλευρό των καταναλωτών, το ανακοινώνει αφού το επεξεργάζεται. “Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση. Κάθε μέτρο σκοπός είναι να έχει αποτελεσματικότητα και να μη δημιουργεί μεγαλύτερες στρεβλώσεις στην οικονομία και απώλειες στον προϋπολογισμό του κράτους. Έχουμε μία εισαγόμενη ακρίβεια, η κοινωνία δοκιμάζεται. Από την άλλη έχουμε τη συνέχιση μιας πολιτικής που δυναμώνει το διαθέσιμο εισόδημα, έχουμε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης σε συγκεκριμένους τομείς. Κάθε καινούργια δυνατότητα θα αξιοποιείται στην προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να μετριάσουμε τις συνέπειες της ακρίβειας”, ανέφερε.

Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι η τιμή της αμόλυβδης στην αντλία έχει αυξηθεί συνολικά περίπου κατά 50 λεπτά και για να πέσει στα επίπεδα προς κρίσης, αυτό θα σήμαινε απώλεια για τα δημόσια έσοδα 3,8 δις ευρώ. Εξήγησε ότι το επίχειρημα ότι μειώνεται και η κατανάλωση είναι λάθος στη βάση του καθώς η μείωση της κατανάλωσης της αμόλυβδης είναι περίπου 8% δηλαδή 400 εκ ενώ στο πετρέλαιο κίνησης δεν υπήρξε καμία μείωση της κατανάλωσης.

Για τη διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ του προέδρου της ΕΡΤ, του γενικού διευθυντή ενημέρωσης και του διευθυντή ειδήσεων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι έχει ξανασυμβεί η ΕΣΗΕΑ να διαγράφει δημοσιογράφους και εκείνοι να συνεχίζουν κανονικότατα τη δουλειά τους στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. “Η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά της δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και καμίας ένωσης. Στην ΕΡΤ γίνεται εξαιρετική δουλειά κάτι που αποτυπώνεται και από την αποδοχή των πολιτών σε μία σειρά από έρευνες και στην εικόνα που έχει η δημόσια τηλεόραση σήμερα σε σχέση με αυτή που είχε στο παρελθόν”, πρόσθεσε.

Για την εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και τη δήλωση ότι έχει χάσει τον ύπνο του γιατί φοβάται για το τι θα παραλάβει, ο κ. Οικονόμου ευχήθηκε να είναι παροδικές οι αϋπνίες του κ. Τσίπρα. “Το σίγουρο είναι πως όσο είναι στην αντιπολίτευση οι Έλληνες κοιμούνται ήσυχοι. Για τις εκλογές, αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, πρόσθεσε.

Για τα χρέη της ΝΔ είπε πως όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του κυβερνώντος κόμματος είναι ρυθμισμένες και οι ρυθμίσεις αυτές εκτελούνται στο ακέραιο. “Ένα σημαντικό κομμάτι της κρατικής επιδότησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των ρυθμίσεων αυτών. Η ΝΔ δεν δημιουργεί καινούργια χρέη. Από το 2016 στο καταστατικό της η ΝΔ έχει ρητή αναφορά ότι απαγορεύεται ο τραπεζικός δανεισμός. Συνεπώς δεν αυξάνεται το κεφάλαιο, δεν παράγει καινούργια χρέη. Συσσωρεύονται τόκοι και εκεί οφείλεται η διαφορά”, ανέφερε.

Για την επιλογή του κ. Μπαλτάκου για την προεδρία της ΕΠΟ απάντησε πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει αυτοδιοίκητο. “Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες των ομοσπονδιών. Θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της η συγκεκριμένη επιλογή. Μιας και με ρωτάτε, η κυβέρνηση έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί και συμβολικά και ουσιαστικά να συνδράμει στο αναγκαίο έργο εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και απαλλαγής του από μια σειρά στρεβλώσεων που το βασανίζουν χρόνια”, πρόσθεσε.

Τέλος για τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ ευχήθηκε να κυριαρχήσει η λογική και να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να γίνει εκεί βιβλιοθήκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr