Τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους προωθεί αύριο στη Βουλή η Κυβέρνηση. Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε πως «στους δύσκολους καιρούς, οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση. Και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν».

Για τους υγειονομικούς που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να είναι απολύτως διαχειρίσιμη η κατάσταση και να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές αρρυθμίες».

Για τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Έχουμε κάποιες αυξητικές τιμές αγαθών παγκοσμίως, είναι μια δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη εξέλιξη… Οι αυξήσεις αναμένουμε να περάσουν και στην ελληνική οικονομία και έχουμε τρεις πυλώνες αντιμετώπισης της κατάστασης: Πρώτον, τη συνέχιση μιας πολιτικής που ενισχύει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών καθώς και την απασχόληση αυτών, δεύτερον, μια πολιτική εποπτείας της αγοράς ώστε όσοι επιχειρήσουν να εργαλειοποιήσουν την κατάσταση, να μην βρουν χώρο για να εφαρμόσουν λογικές αισχροκέρδειας, και τρίτον, σε τομείς όπως ενέργειας θα υπάρχουν ανακοινώσεις και στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Προφανώς η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, από εκεί και πέρα στόχος μας είναι να έτσι θωρακισμένη η οικονομία, ώστε οι επιπτώσεις όσο πιο ήπιες γίνεται».

Για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και το χρόνο που θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «στον κατάλληλο χρόνο το επόμενο διάστημα θα γίνει και αυτό».

Όσον αφορά τα σχολεία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σημείωσε: «Η εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα. Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό».

Η Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών. Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό. Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή».

Πηγή: sofokleousin.gr