“Η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας“, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα ακρίβειας, απαντώντας σε ερωτήσεις, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε, μάλιστα, πως δεν ισχύει αυτό που ακούγεται στο δημόσιο λόγο, ότι, δήθεν υπάρχουν υπερβάλλοντα έσοδα, λόγω των αυξημένων τιμών, τα οποία η κυβέρνηση δεν αποδίδει στην κοινωνία.

Σε ερώτηση για τα όσα περί “συνεκμετάλλευσης” στο Αιγαίο είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τα διέψευσε και σημείωσε: “Υπήρξε μια δήλωση του υπουργού Άμυνας, του κ. Παναγιωτόπουλου χθες. Δεν έγινε, ούτε θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για τέτοιο θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Έγινε μια συνάντηση με τον κ. Ακάρ που αντικείμενο της ήταν πως το καλό κλίμα ανάμεσα στις χώρες θα μπορούσε να έχει και οικονομικά θετικά αποτελέσματα, ενόψει, μάλιστα, και της τουριστικής σεζόν. Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τις θέσεις μας για τη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία η χώρα δεν έχει μετακινηθεί και ούτε θα μπορούσε, προφανώς, να μετακινηθεί ποτέ”.

Όσο για τις χθεσινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά παρατήρησε ότι “προφανώς και δεν συμβαδίζουν τέτοιες πρακτικές με τον στόχο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων” και πρόσθεσε: “Η παραβίαση της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου δεν είναι κάτι που εξυπηρετεί. Έχουμε πει, όμως, ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έμειναν σταθερές στις θέσεις τους, εκείνο που επισημάναμε είναι ότι οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν διακριτά διαφορετικοί. Η χώρα μας έχει τη διάθεση να βρούμε έναν τρόπο να ανταποκριθούμε στις κοινές προκλήσεις, που διαμορφώνονται μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο το δυνατόν πιο θετικά. Να αποφύγουμε τις εντάσεις στη Ν.Α Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε εάν αυτό το κλίμα της συνάντησης θα επιβεβαιωθεί και από τις εξελίξεις”.

Σε ερώτηση αν σκοπεύει η κυβέρνηση να στείλει S-300 στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι “η Ελλάδα έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω στο τραπέζι”.

“Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συστήματα εξοπλιστικά που κρίνονται αναγκαία για την άμυνα της χώρας δεν μπαίνουν στην ατζέντα μιας τέτοιας συζήτησης εάν τυχόν επανέλθει το ζήτημα να ξαναστείλουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία”, επισήμανε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης και άλλων ομογενών που έχουν εγκλωβιστεί σε εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: “Αυτή την ώρα το ζήτημα μαζικής απομάκρυνσης ομογενών, κυρίως από τη Μαριούπολη, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι στον πυρήνα του πολέμου, δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία ή κάποιος ανθρωπιστικός διάδρομος που να μπορέσει να θεωρήσει κανείς ότι με ασφάλεια μπορεί να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Παρακολουθούμε, συντονιζόμαστε και με τις υπόλοιπες χώρες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές το αυξημένο ενδιαφέρον και την ευαισθησία μας για την ασφάλεια των ανθρώπων μας, των ομογενών μας, εκεί, στη συνομιλία του και με τον Ουκρανό πρόεδρο και η ελληνική διπλωματία με όλες τις υπόλοιπες πλευρές”.

Σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν “εγκληματία πολέμου”, όπως τον αποκάλεσε ο Τζο Μπάϊντεν, απάντησε πως “δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να αποφασίζει ή να διερευνά ποιος είναι εγκληματίας πολέμου, είναι δουλειά διαπιστευμένων διεθνών οργανισμών”.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτή την ώρα η Ελλάδα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κίνδυνο έλλειψης προϊόντων στην αγορά, λέγοντας ότι έτσι κι αλλιώς η εξάρτηση μας από τα ρωσικά σιτηρά δεν πολύ μεγάλη. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια και τρόπους για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα.

Για τα όποια προβλήματα παρατηρηθούν ως προς τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία τόνισε πως θα εξασφαλιστούν άλλες αγορές με τιμές συμφέρουσες για τους παραγωγούς και την ελληνική οικονομία. Οι τελευταίες χρονιές ήταν οι καλύτερες για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και η κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει και απαιτείται για να είναι αντίστοιχη και η φετινή χρονιά.

Σε ερώτηση για τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι βρίσκονται όλα εντός των χρονοδιαγραμμάτων και η κυβέρνηση ξεπερνά γραφειοκρατικές δυσκολίες και άλλα εμπόδια για την υλοποίηση τους.

Πηγή: sofokleousin.gr