Για τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ANT1.

«Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να έχει όρια. Πολλές φορές οι τόνοι ανεβαίνουν. Εμείς πάντοτε επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με βάση επιχειρήματα. Δεν έχουμε πάει σε προσωπικές επιθέσεις. Οποτεδήποτε λέμε κάτι, τεκμηριώνεται από την πραγματικότητα. Καταθέτουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε κάθε αντίθετη άποψη», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Και τόνισε: «Αυτό που έγινε χθες ήταν μια κηλίδα. Μια κηλίδα που βαραίνει τον ίδιο τον κ. Κουρουμπλή. Αποκάλεσε “δολοφόνους” τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, αποκάλεσε “δολοφόνους” τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού και αρνήθηκε να ανασκευάσει. Το γεγονός ότι δεν ανασκεύασε, δεν ανακάλεσε, πιστοποιεί ότι αυτό ακριβώς ήθελε να έρθει να πει στη Βουλή. Ότι στην αντίληψη ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνάδελφοί του της Νέας Δημοκρατίας είναι “δολοφόνοι”. Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, δεν υπήρχε άλλη στάση, κατά την άποψή μας και αυτό τονίσαμε χθες στη Βουλή. Ή θα ανασκεύαζε ο κ. Κουρουμπλής ή θα οδηγούνταν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό έγινε».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε «αν δούμε την εξέλιξη της ρητορικής της αντιπολίτευσης, του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, θα διαπιστώσουμε ότι το περιστατικό αυτό δεν ήταν μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Είναι η έκφραση της τοξικής αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει, με επίκεντρο την πανδημία, να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν η κορυφή του παγόβουνου μιας αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζεται από συκοφαντία, από χυδαίους χαρακτηρισμούς, που σιγοντάρει, εάν δεν υιοθετεί, μυθεύματα και κατηγορίες κατά των υγειονομικών, που, έργω και λόγω, δυστυχώς, υπονομεύει την ανάσχεση της πανδημίας, τη λειτουργία της οικονομίας και της εκπαίδευσης, προσβλέποντας στο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εκεί καταλήξαμε χθες. Όμως, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ήταν το αποτέλεσμα του περιεχομένου και του ύφους της αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει να κάνει ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «οποτεδήποτε κάποιος από τους συναδέλφους στη Νέα Δημοκρατία ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμα και των σκληρών χαρακτηρισμών, είτε ανακαλείται ο χαρακτηρισμός αυτός από τον ίδιο, είτε υπάρχει αποδοκιμασία, ακόμη και απομάκρυνση. Και αυτό αφορά είτε κοινοβουλευτικούς – έχουμε πρόσφατα παραδείγματα- είτε στελέχη της παράταξης, που δείχνουν ότι είναι μακριά από το ύφος, τη φιλοσοφία, τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική μας.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ανέχεται να εκτρέπεται η πολιτική αντιπαράθεση σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και μάλιστα σε τέτοιου είδους αθλιότητες. Ποτέ δεν έχουμε δώσει τέτοια δείγματα γραφής. Και δεν υπάρχει περίπτωση να παρασυρθεί η Νέα Δημοκρατία σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση, να αποπροσανατολιστούμε από το βασικό μας στόχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ταυτόχρονα την οικοδόμηση μιας χώρας που θα εξασφαλίζει προκοπή και ευημερία για όλους. Αυτή είναι η δουλειά μας και εκεί είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι».

Για να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στις 13-14 Δεκεμβρίου, «πότε δεν είχε έρθει στον πρωθυπουργό και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή είναι η αλήθεια».

Είπε ακόμη αναλυτικά ότι «η μελέτη μας λέει τρία πράγματα: Πρώτον, ότι υπάρχει μια διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος. Αλλά αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει αναδείξει, όχι μία, τρεις-τέσσερις φορές στο δημόσιο λόγο και αποτελεί κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ., ώστε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας στην ελληνική Περιφέρεια. Δεύτερον, μας λέει ότι από τις 400 νοσηλείες σε Μ.Ε.Θ. και πάνω, αυξάνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό η περίπτωση να έχουμε περισσότερες απώλειες. Και είναι μια πραγματικότητα αυτό. Όσο πιέζεται το Σύστημα Υγείας, όσες περισσότερες διασωληνώσεις έχουμε, όσο περισσότεροι άνθρωποι πάνε στις Μ.Ε.Θ., τόσο περισσότερες, δυστυχώς, είναι οι πιθανότητες να έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Αυτό το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν κάναμε τη δεύτερη προσπάθεια για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Και τρίτον, πως υπάρχει ενδεχόμενο μιας συσχέτισης ενός 87% να έχει περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερης θνητότητας, όταν διασωληνώνεται εκτός Μ.Ε.Θ.. Προφανώς και είναι πολύ καλύτερα να διασωληνώνεται κανείς εντός Μ.Ε.Θ., όταν αυτό είναι εφικτό. Όταν δεν είναι εφικτό, σε συνθήκες πολέμου, αναγκάζεσαι να κάνεις και το άλλο. Και η μελέτη λέει ότι δεν έχει ασφαλή συμπεράσματα για να το τεκμηριώσει αυτό, δεδομένου ότι το δείγμα ήταν πολύ μικρό, δεδομένου ότι πρέπει να εξετάσει κανείς σε μεγαλύτερο βάθος το φάκελο του ασθενούς και να το συνδέσει και με διάφορα άλλα πράγματα.

Ο πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε ότι η νοσηλεία διασωληνωμένου μέσα στη Μ.Ε.Θ. είναι ίδια με του διασωληνωμένου εκτός Μ.Ε.Θ.. Είναι αυτονόητο αυτό. Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε αυτός που έχει την ανάγκη να διασωληνωθεί, εκτός -αν δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι εκείνη την ώρα- να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Προφανώς, μέσα στη Μ.Ε.Θ., είναι πολύ καλύτερες συνθήκες. Και γι’ αυτό κάναμε αγώνα να φτιάξουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τι μας λένε οι επιστήμονες μ΄ αυτή τη μελέτη; Ότι το Σύστημα Υγείας, όσο περισσότερο πιέζεται -δείτε τι γίνεται σε χώρες με πολύ πιο κραταιά Συστήματα Υγείας, από το δικό μας- δυστυχώς οδηγούμαστε σε περισσότερες απώλειες. Καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθήσουμε το Ε.Σ.Υ., όπως μας το παρέδωσαν; Όχι! Υπερδιπλασιάσαμε τις Μ.Ε.Θ., βάλαμε ανθρώπους στο Σύστημα. Κάθε μέρα το ενισχύουμε. Όμως, η λύση για να μην έχουμε περισσότερους θανάτους είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις. Και για να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη».

«Η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να απαντά καθημερινά, να δίνει τη μάχη για την πανδημία, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως «η πραγματικότητα είναι ότι αν είχαμε πολύ μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, το Σύστημα Υγείας θα είχε πολύ μεγαλύτερες αντοχές και πολλοί από τους ανθρώπους που θα έφταναν εκεί, ενδεχομένως, να μην κατέληγαν. Οι Μ.Ε.Θ. που έχει το Ε.Σ.Υ. στη διάθεσή του σήμερα είναι οι περισσότερες από ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ.. Έγινε και εξακολουθεί να γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Έκθεση λέει ότι όταν πάμε πάνω από 400 κλίνες Μ.Ε.Θ., έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Είμαστε σε κατάσταση πολέμου και αξιοποιούμε ό,τι δυνατότητα έχουμε. Γι’ αυτό, φωνάζαμε «εμβολιαστείτε» για να μην έχουμε αυτού του είδους την πίεση.

Κάθε έρευνα, κάθε στοιχείο που κατατίθεται, αξιολογείται. Και αυτοί που είναι καταλληλότεροι να το αξιολογήσουν, σε ό,τι αφορά την επιστημονική του βαρύτητα, είναι οι επιστήμονες. Η Κυβέρνηση αξιολογεί και συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα από το Ε.Σ.Υ., από δημοσιεύσεις, από έρευνες που γίνονται στο εξωτερικό. Είναι σταθερή στη στρατηγική της για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και για τη συνεχή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. παντού. Και πάνω σ’ αυτό, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Μας λέει ο κ. Τσίπρας: ‘Είναι 800 γιατροί που περιμένουν σε ειδικότητες και δεν τους προσλαμβάνετε’. Μα, αυτοί οι γιατροί στις κρίσιμες ειδικότητες που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας, υπηρετούν ήδη σε αυτό. Καταλαβαίνει κανείς την ανευθυνότητα και την επιπολαιότητα, με την οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη φόρτιση και τον πόνο των ανθρώπων».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «το μείζον και το σημαντικό είναι να δούμε αν η κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει, αυτά που μπορεί, αυτά που επιβάλλεται. Και η κυβέρνηση έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να την κατακρίνει. Η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να απαντά καθημερινά, να δίνει τη μάχη για την πανδημία, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα».

Aυριo οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Βουλή για τα μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

“Περιμένουμε πολύ ουσιαστικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό αύριο στη Βουλή που θα έχουν άμεσο αποτύπωμα και αντανάκλαση στα νοικοκυριά, στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ 100,3” για τα μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ανατιμήσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι ότι έχει ανατρέψει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

“Από την πρώτη στιγμή πήραμε μέτρα και στηρίξαμε στην κατεύθυνση αυτή. Είναι δυναμικό το φαινόμενο. Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή, για να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα”, συμπλήρωσε.

Για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως δεν υπάρχει ούτε θέμα μομφής, ούτε θέμα αντιπαράθεσης με τους δύο επιστήμονες, αλλά ούτε και με κανέναν από την επιστημονική κοινότητα.

“‘Αλλωστε ο κ. Τσιόδρας ήταν και παραμένει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και επικεφαλής όλης αυτής της επιστημονικής ομάδας που έχει συνδράμει παρά πολύ την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας. Δουλειά της Κυβέρνησης δεν είναι να τσακώνεται με τους επιστήμονες, ούτε να χρησιμοποιεί τις μελέτες για να κάνει προπαγάνδα. Δουλειά της είναι να αξιοποιεί τα επιστημονικά στοιχεία και να συνεχίζει αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά, να κρατήσουμε την κοινωνία ανοιχτή και την οικονομία σε λειτουργία και να στηρίζουμε συνεχώς το Σύστημα Υγείας για να αντέχει την πίεση”, ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η αναδεικνύει πράγματα που ούτε πρώτη φορά τα βλέπουμε, αλλά και που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αναγνωρίσει.

“Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών της περίθαλψης μέσα στις Μ.Ε.Θ. είναι ίδια με την περίθαλψη που γίνεται έξω από τις Μ.Ε.Θ.. Όταν διασωληνώνεται κόσμος εκτός Μ.Ε.Θ. γίνεται από ανάγκη, γίνεται επειδή δεν υπάρχει εκείνη την ώρα διαθέσιμο κρεβάτι και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να έχει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Προφανώς, μέσα στις Μ.Ε.Θ. είναι καλύτερα τα πράγματα”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι “όντως δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού η μελέτη” και πως όποια επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία έρχονται στο φως και μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα, αξιολογούνται και συνυπολογίζονται.

“Αυτό, όμως, δεν αλλάζει πουθενά τη μεγάλη και ουσιαστική εικόνα. Και δεν κολλάει με το συμπέρασμα που επιχειρούν ορισμένοι να βγάλουν. Το ζήτημα είναι ότι με λιγότερη πίεση στις Μ.Ε.Θ., με λιγότερες διασωληνώσεις, θα έχουμε λιγότερες απώλειες. Κανένα Σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως σε μια πίεση σαν αυτή”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τόνισε πως η κυβέρνηση στις συνθήκες πίεσης εν μέσω πανδημίας υπερδιπλασίασε των αριθμό των κλινών ΜΕΘ, ενίσχυσε τα νοσοκομεία, έγινε αναδιάταξη του προσωπικού, φτιάχτηκαν νοσοκομεία μόνο για COVID και τέθηκαν όλες οι υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα στη διάθεση του Ε.Σ.Υ..

“Προφανώς, υπάρχει μια πολιτική ανασχεδιασμού και ανασυγκρότησης του Ε.Σ.Υ. με έμφαση στην Περιφέρεια, που εκεί πραγματικά υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δημόσια τοποθετηθεί. Έχει προβλεφθεί η χρηματοδότησή του και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ Περιφέρειας και κέντρου που είναι υπαρκτές”, σημείωσε ενώ επισήμανε πως όσο μεγαλύτερη ήταν η πίεση στο Ε.Σ.Υ., τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος -που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε- να έχουμε αυξημένες απώλειες ανθρώπων.

“Και αυτό το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Είχαμε πει ότι ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο να μην νοσήσει βαριά και να μην κινδυνεύσει να διασωληνωθεί, είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Και προς την κατεύθυνση αυτή, κάναμε μια σειρά από πράγματα και στη διάσταση της πειθούς και στη διάσταση της διευκόλυνσης και στη διάσταση γενναίων και δύσκολων αποφάσεων σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικότητα”, συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr