Η Αθηνά Μαρτίνου Μια Εμβληματική Γυναίκα της Ελληνικής Ναυτιλίας Φεύγει από τη Ζωή

Η Αθηνά Μαρτίνου Μια Εμβληματική Γυναίκα της Ελληνικής Ναυτιλίας Φεύγει από τη Ζωή


Η Αθηνά Μαρτίνου, γνωστή και ως «Νουνού», υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών στις 11 Οκτωβρίου. Η εξόδιος ακολουθία της θα γίνει σε οικογενειακό κύκλο τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης.

Γεννημένη με αγάπη για τη θάλασσα, η Αθηνά Μαρτίνου έκανε το ντεμπούτο της στη ναυτιλία το 1964. Το 1971, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris και μέχρι το 1975 ο στόλος της είχε ήδη φτάσει τα 36 πλοία. Η προσφορά της στη ναυτιλία και η υποστήριξή της προς τα νέα στελέχη της ήταν εντυπωσιακή, ενώ ίδια επέλεξε να διατηρήσει ένα πολύ χαμηλό προφίλ.

Η ιδέα για τη Thenamaris προήλθε από την προσωπική της εμπειρία με τη θάλασσα. Σε παλιότερες συνεντεύξεις, ανέφερε τη βαθιά αγάπη της για αυτήν, επισημαίνοντας πως «η θάλασσα είναι γένους θηλυκού». Τόνισε ότι στο εγχείρημα αυτό δεν ήταν μόνη, καθώς ο σύζυγός της Ιωάννης και ο γιος της Θανάσης ήταν πάντα στο πλευρό της, συμμετέχοντας ενεργά και στηρίζοντας τις αποφάσεις της.

Η άποψή της για την ηγεσία ήταν ξεκάθαρη. «Διευθυντιλίκι δεν έκανα ποτέ», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η αγάπη της για την Thenamaris και τα πλοία ήταν το κίνητρό της. Το πρώτο τους πλοίο αγοράστηκε το 1964 με 80.000 λίρες, ενώ η πορεία τους συνεχίστηκε με αγάπη και σκληρή δουλειά.

Η δημιουργία του «Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου» προήλθε από την ίδια την αγάπη της για τη θάλασσα και την επιθυμία της να προσφέρει στην κοινωνία. Η Αθηνά Μαρτίνου είχε πάντα το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες της κοινότητας και επιθυμούσε με τη δράση της να υποστηρίξει όσους ασχολούνται με τον ναυτιλιακό τομέα, προσπαθώντας να ενισχύσει την κοινωνία και να την βοηθήσει να πάει πέρα από τους ορίζοντές της.

Η ζωή της διακρινόταν από θάρρος, εργατικότητα και πίστη στα όνειρά της, ενώ αναζητούσε πάντα την έμπνευση μέσα από τη θάλασσα. Η παρακαταθήκη της Αθηνάς Μαρτίνου θα παραμείνει ζωντανή μέσα από το έργο της, και η μνήμη της θα συνδυαστεί με την αγάπη της για τη ζωή και τη θάλασσα.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts