Επιβολή Διπλής Χρέωσης για Ρευματοκλοπές και Αναδρομικές Οφειλές στους Παραβάτες

Επιβολή Διπλής Χρέωσης για Ρευματοκλοπές και Αναδρομικές Οφειλές στους Παραβάτες


Η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων περιλαμβάνει την χρέωση διπλάσιας τιμής από την τρέχουσα αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια που εντοπίζεται ότι έχει κλαπεί. Όσοι διαπιστώνεται ότι διαπράττουν ρευματοκλοπές, θα υποχρεούνται να πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται ότι ξεκίνησε η κλοπή, καθώς και τα διαχειριστικά έξοδα που σχετίζονται με τον εντοπισμό της κλοπής, όπως εργατικά και ανταλλακτικά.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το οφειλόμενο ποσό για τον καταναλωτή που έχει διαπράξει ρευματοκλοπή είναι σημαντικά χαμηλότερο από την τιμή που πληρώνει ο συνεπής καταναλωτής. Αυτή η διαφορά καθιστά αναποτελεσματικό τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της υπάρχουσας κανονιστικής ρύθμισης που αφορά τις ρευματοκλοπές. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μεθοδολογίας καθορισμού χρέωσης της κλαπείσας ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τα τρέχοντα τιμολόγια, προσαρμοσμένα στις εξελίξεις της αγοράς.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2024, η χρέωση για την κλαπείσα ενέργεια θα κυμαίνεται από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές, ενώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα είναι από 145 έως 280 ευρώ. Για τις οφειλές που προκύπτουν λόγω ρευματοκλοπής προτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος του χρέους.

Ενδεικτικά, η αποπληρωμή μέχρι 600 ευρώ θα γίνεται εφάπαξ, ενώ για ποσά από 601 έως 1.200 ευρώ σε δύο δόσεις, και κλιμακωτά έως 12 δόσεις για ποσά άνω των 4.800 ευρώ. Στα ποσά αυτά θα προστίθενται και τα διοικητικά κόστη καθώς και το κόστος αντικατάστασης του μετρητή, εάν απαιτείται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από οικιακούς καταναλωτές κατέχουν το 54,7% του συνόλου των περιπτώσεων που καταγράφηκαν από το 2018 έως το 2023, ενώ οι εμπορικοί καταναλωτές ανέφεραν 86,7% των περιπτώσεων από μη οικιακούς καταναλωτές την ίδια περίοδο.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts