Οι εικόνες που προέρχονται από την Μπούτσα, την ουκρανική πόλη όπου εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, «υποδηλώνουν ότι άμαχοι έγιναν σκοπίμως στόχος», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα θύματα ήταν σκόπιμος στόχος και σκοτώθηκαν απευθείας. Και αυτές οι αποδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

«Πρέπει να ερευνήσουμε, αλλά αν και μπορούμε να κατανοήσουμε το πλήγμα εναντίον μιας πολυκατοικίας, για παράδειγμα, σε ένα πλαίσιο πολέμου, είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιο θα ήταν το πλαίσιο (όταν βλέπουμε) ένα άτομο που βρίσκεται ξαπλωμένο στον δρόμο με μια σφαίρα στο κεφάλι ή απανθρακωμένο», σημείωσε.

Η Θρόσελ διευκρίνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν διαθέτει προς το παρόν προσωπικό στην Μπούτσα, μια πόλη κοντά στο Κίεβο.

Αμερικανικές δορυφορικές εικόνες διαψεύδουν τη ρωσική εκδοχή για την Μπούτσα

Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies φαίνεται πως διαψεύδουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους τα πτώματα ανθρώπων με πολιτική ενδυμασία, που βρέθηκαν στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, βρίσκονταν εκεί πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα πως οι κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα αποτελούν ψεύδη της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας με στόχο τη δυσφήμηση της Ρωσίας.

«Είναι ψέματα που ωρίμασαν στην κυνική φαντασία της ουκρανικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αναπληρωτής γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Επινοήθηκαν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.

Ωστόσο στις εικόνες της Maxar, που χρονολογούνται από τα μέσα Μαρτίου, διακρίνει κανείς πτώματα αμάχων να κείτονται σε δρόμο της Μπούτσα ή σε χαντάκι.

Αυτές «οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας (…) επιβεβαιώνουν πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκαλύπτουν την παρουσία πτωμάτων που κείτονται στους δρόμους (της Μπούτσα) και είναι εγκαταλειμμένα εδώ και εβδομάδες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Maxar Technologies.

Σε μια ανάλυση εικόνων από την οδό Γιαμπλόνσκα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Maxar, η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραψε χθες, Δευτέρα, αφού τις συνέκρινε με εικόνες πτωμάτων σ’ αυτό το δρόμο από βίντεο που είχε γυριστεί την 1η και τη 2α Απριλίου, ότι πολλά από τα πτώματα αυτά βρίσκονταν εκεί από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όταν οι ρωσικές δυνάμεις ήλεγχαν την πόλη.

Επίσης σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες της Maxar που χρονολογούνται από τις 19 και τις 21 Μαρτίου, πτώματα κείτονταν στην οδό Γιαμπλόνσκα ήδη κατά τις ημερομηνίες αυτές.

Και, σύμφωνα με την ανάλυση της New York Times, οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά των πτωμάτων αυτών που είναι παρόμοια με εκείνα των ανθρώπινων πτωμάτων που κείτονταν στην ίδια οδό ήδη από τις 9 και τις 11 Μαρτίου.

Πολυάριθμα πτώματα, που φαίνονται στις δορυφορικές εικόνες, βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση στο έδαφος με αυτή που είχαν σ’ ένα βίντεο της οδού Γιαμπλόνσκα το οποίο είχε τραβήξει ένας τοπικός δημοτικός σύμβουλος ή σε φωτογραφίες που είναι δημοσιευμένες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σε μια άλλη σύγκριση, οι New York Times αναλύουν ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Instagram και εικονίζεται σ’ αυτό ένα πτώμα να κείτεται στο δρόμο μπροστά από δύο οχήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια εικόνα της Maxar της 21ης Μαρτίου δείχνει το πτώμα και τα δύο οχήματα στην ίδια θέση, στο ίδιο μέρος.

«Η εκδίκηση των Ρώσων»

Οι μαζικοί φόνοι στην Μπούτσα ήταν «η εκδίκηση των Ρώσων για την ουκρανική αντίσταση», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Φεντόρουκ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Οι δημότες μου πυροβολήθηκαν για διασκέδαση ή από θυμό», δήλωσε ο Φεντόρουκ στη Corriere della Sera. «Οι Ρώσοι πυροβολούσαν ό,τι κινούνταν: περαστικούς, ανθρώπους σε ποδήλατα, αυτοκίνητα με το σήμα ‘παιδιά’».

«Η Μπούτσα είναι η εκδίκηση των Ρώσων για την ουκρανική αντίσταση», δήλωσε προσθέτοντας ότι τμήματα της πόλης «είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης» χωρίς τρόφιμα ούτε νερό και «οποιοσδήποτε τολμούσε να βγει εκεί έξω για να ψάξει για τροφή πυροβολούνταν».

Πηγή: sofokleousin.gr