Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει «να σταματήσει να ακούει πρωτάρηδες νταήδες», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαιρετίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην υποκύψει στο αίτημα των ΗΠΑ να επιβληθούν εκ νέου διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν.

«Το παράνομο μπούλινγκ του (Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο) αφήνει ξανά τις ΗΠΑ απομονωμένες», πρόσθεσε.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «δεν είναι σε θέση να αναλάβει περαιτέρω δράση» σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ να επανέλθουν οι κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία στο Συμβούλιο και κατά συνέπεια ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να αναλάβει περαιτέρω δράση», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ινδονησίας στον ΟΗΕ Ντίαν Τριανσιάχ Ντζάνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου για τον Αύγουστο.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ απάντησε: «Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές: η κυβέρνηση Τραμπ δεν φοβάται να έχει λίγους συμμάχους στο θέμα».

«Λυπάμαι απλώς που άλλα μέλη του Συμβουλίου αυτού έχουν χάσει τον δρόμο τους και τώρα βρίσκονται στο πλευρό τρομοκρατών», πρόσθεσε η Κραφτ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα τερματιστεί η προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβληθούν εκ νέου διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν, μια διαδικασία 30 ημερών την οποία κίνησε την προηγούμενη Πέμπτη ο Πομπέο καταγγέλλοντας στο Συμβούλιο ότι η Τεχεράνη παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr