Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών κυβερνητικών ισχυρισμών ότι ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης για βιολογικά όπλα.

“Η αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το Κρεμλίνο είναι γενικά πολύ αμφίβολη και χαμηλή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

“Η ρωσική παραπληροφόρηση έχει ένα ιστορικό προώθησης χειριστικών αφηγήσεων για βιολογικά όπλα και υποτιθέμενα ‘μυστικά εργαστήρια'”, είπε και πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε ουκρανικά εργαστήρια που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπάθησε να αναπτύξει βιολογικά όπλα. Σήμερα, το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ουάσινγκτον πρέπει να δώσει εξηγήσεις για “ουκρανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων”.

Ουκρανός προεδρικός εκπρόσωπος δήλωσε: “η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά οποιονδήποτε τέτοιο ισχυρισμό”.

Αυξάνονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων στην Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες — 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν– αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι “αρκετά μεγαλύτεροι”.

Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξήθηκε από 1.335 χθες, Τρίτη –474 άμαχοι σκοτώθηκαν και 861 τραυματίστηκαν–, αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία. Επικαιροποιημένα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ αμάχων από τις πόλεις Βολνοβάχα, Μαριούπολη και Ιζιούμ είναι σε διαδικασία επιβεβαίωσης εν μέσω ισχυρισμών για εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων, πρόσθεσε.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Πηγή: sofokleousin.gr