Απέδωσε το ανατολίτικο παζάρι των Τούρκων για να αναλάβουν τη μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν. Οι Τούρκοι θα βρεθούν μαζί με στρατιώτες από την Ουγγαρία και το Πακιστάν.

 Περίπου 650 Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να παραμείνουν στο Αφγανιστάν για να παρέχουν ασφάλεια στους διπλωμάτες μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησής της κύριας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, η οποία πρόκειται να γίνει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο The Associated Press την Πέμπτη.

Εκτός αυτού, αρκετές εκατοντάδες αμερικανικών δυνάμεων θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, πιθανώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να βοηθήσουν τα τουρκικά στρατεύματα να παρέχουν ασφάλεια, ως μια προσωρινή κίνηση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή μια πιο επίσημη επιχείρηση ασφαλείας υπό την ηγεσία της Τουρκίας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Συνολικά, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ αναμένουν η αμερικανική και συμμαχική στρατιωτική διοίκηση, η ηγεσία και τα περισσότερα στρατεύματα να αποχωρήσουν έως την 4η Ιουλίου, ή λίγο μετά, μένοντας πιστοί στην προθεσμία που ανακοινώθηκε πριν από μήνες.

Οι αξιωματούχοι δεν εξουσιοδοτήθηκαν να συζητήσουν λεπτομέρειες για την απόσυρση και μίλησαν στο AP με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.

Η αποχώρηση του όγκου των περισσότερων από 4.000 στρατευμάτων που βρίσκονται στη χώρα τους τελευταίους μήνες, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πολύ πριν από την προθεσμία αποχώρησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 11 Σεπτεμβρίου. Και έρχεται εν μέσω αυξανόμενων κερδών των Ταλιμπάν στο πεδίο της μάχης, πράγμα που πυροδοτεί φόβους ότι η αφγανική κυβέρνηση και ο στρατός της θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μέσα σε λίγους μήνες.

Πηγή: sofokleousin.gr