Ο ΕΦΚΑ προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία ειδικών κωδικών ειδικότητας των τεχνικών που απασχολούνται σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, για τους ηχολήπτες ζωντανού θεάματος/ακροάματος ισχύει ο κωδικός 000685, για τους τεχνικούς ειδικών κατασκευών ζωντανού θεάματος ο κωδικός 000686, για τους φωτιστές ζωντανού θεάματος/ ακροάματος ο κωδικός 000687. 

«Μέχρι πρότινος, ελλείψει εξειδικευμένου κωδικού ειδικότητας ασφαλίζονταν σε άλλους κωδικούς, χωρίς να αποτυπώνεται το γεγονός ότι αποτελούσαν εργαζομένους στον πολιτισμό, γεγονός που τους αποστερούσε τη δυνατότητα εμφάνισης προϋπηρεσίας αλλά και πρόσβασης σε ρυθμίσεις που αφορούν στον κλάδο του πολιτισμού» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «η λύση στο χρόνιο ζήτημα δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν διαλόγου του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για τον σύγχρονο πολιτισμό, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, με το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ), και συνεργασίας του με τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη».

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, «συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε εμπράκτως τη μέριμνά μας για τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, εστιάζοντας στη θεραπεία παθογενειών σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, τα οποία για δεκαετίες παρέμεναν άλυτα. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε τους επαγγελματίες του πολιτισμού, εστιάζοντας στις αθέατες πλευρές της εργασιακής τους πραγματικότητας και σε όλες εκείνες τις ανάγκες του κλάδου που αγνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Προαγωγή του πολιτισμού χωρίς τη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη βιωσιμότητα και την ευημερία των επαγγελματιών του κλάδου, δεν νοείται».

Πηγή: sofokleousin.gr