Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν σήμερα την «εντεινόμενη και ζωηρή ανησυχία τους» για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη «να αλλάξει ρότα».

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών (3+1), που συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου G20 στη Ρώμη, προέτρεψαν τον Ιρανό πρόεδρο να αδράξει την ευκαιρία μιας πιθανής επιστροφής των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) ώστε να αποφευχθεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Αυτό θα επιτευχθεί μόνο εφόσον το Ιράν αλλάξει πορεία», τόνισαν την κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Προτρέπουμε τον πρόεδρο (του Ιράν, Εμπραχίμ) Ραϊσί να αδράξει την ευκαιρία και να πράξει καλή τη πίστει, ώστε οι διαπραγματεύσεις να φέρουν σύντομα αποτέλεσμα. Είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να αποφύγουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, που δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας», τόνισαν.

Οι τέσσερις ηγέτες δήλωσαν επίσης αποφασισμένοι να πράξουν κατά τρόπο ώστε «το Ιράν να μην μπορέσει ποτέ να κατασκευάσει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» ενώ εξέφρασαν και «την εντεινόμενη και ζωηρή ανησυχία τους για τον επιταχυνόμενο ρυθμό των προκλητικών μέτρων που λαμβάνει το Ιράν στον πυρηνικό τομέα, όπως είναι η παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων θα ξαναρχίσουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ κατευθυνόταν στη συνάντηση με τους ομολόγους του, ρωτήθηκε πότε θέλει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και απάντησε απλά: «Είναι προγραμματισμένες να ξαναρχίσουν».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η συνάντηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Πηγή: sofokleousin.gr