Πολλοί δεν είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όμως κινητοποιούνται για τον δεύτερο: οι Γάλλοι της Βόρειας Αμερικής ψηφίζουν από σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα απ’ ότι στη χώρα καταγωγής τους.

Περισσότεροι από 130.000 Γάλλοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στις ΗΠΑ και λίγοι περισσότεροι από 100.000 στον Καναδά.

Στο πρώτο γύρο, στην εκλογική περιφέρεια της Ουάσιγκτον, που περιλαμβάνει πέντε αμερικανικές πολιτείες όπως και την πρωτεύουσα της χώρας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε περίπου 30%.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Κριστίν Πολιλό, 65 ετών, δεν πήγε να ψηφίσει, όπως πολλοί άνθρωποι που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας σήμερα το πρωί.

Το θέμα ήταν, όπως λέει αυτή η εκπαιδευτικός, η οποία ζει εδώ και 35 χρόνια στη Βαλτιμόρη, ήταν το πλήθος των υποψηφίων, που δεν γνώριζε τότε «πραγματικά», σε μια προεκλογική εκστρατεία, την οποία ήταν δύσκολο «να παρακολουθήσει», λόγω της απόστασης.

Όμως, θεωρεί ότι το να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο είναι «πολύ σημαντικό, ένας τρόπος για να νιώσει συνδεδεμένη με τη Γαλλία».

«Ακόμα κι αν είμαστε απόντες, νιώθουμε ότι μας αφορά», διαβεβαιώνει η Ρασίνα Μπουκεζία, 42 ετών, που πήγε να ψηφίσει με μία από τις δύο κόρες της. «Βασίζομαι σε εκείνες ότι θα επιστρέψουν στη Γαλλία, επομένως θα ήθελα το μέλλον τους να βρίσκεται σε καλά χέρια», εξηγεί η οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διαμένει στις ΗΠΑ εδώ και 8 χρόνια.

Το 58% των ψηφοφόρων ψήφισαν εδώ τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν από δύο εβδομάδες, έναντι λιγότερου από 3% υπέρ της Μαρίν Λεπέν. Τη δεύτερη θέση είχαν καταλάβει είτε ο Ζαν Λικ Μελανσόν είτε ο Ερίκ Ζεμούρ.

Στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν αύριο και το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί στις 20.00 τοπική ώρα.

Πηγή: sofokleousin.gr