Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκε σήμερα να δεχθεί οι δύο υποψήφιοι, Βόπκε Χούκστρα και Μάρος Σέφκοβιτς, να ηγηθούν της κλιματικής ατζέντας της Ευρώπης, ζητώντας από τους υποψηφίους πρώτα να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα προωθήσουν τις πράσινες πολιτικές, δήλωσαν τρείς αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, υποψήφιος για τη θέση του επόμενου επικεφαλής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή και ο Μάρος Σέφκοβιτς –ο Ευρωπαίος Επίτροπος που προτείνεται να αναλάβει τον συντονισμό όλων των πράσινων πολιτικών–, δεν κατάφεραν να λάβουν την έγκριση της επιτροπής έπειτα από ώρες ακροάσεων κατά τις οποίες παρουσίασαν τα σχέδιά τους για τους ρόλους αυτούς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν και από τους δύο υποψηφίους να απαντήσουν σε περισσότερες ερωτήσεις πριν επανεξετάσουν εάν θα τους δώσουν την Τετάρτη το πράσινο φως, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ενίσχυση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πιο φιλόδοξη ενίσχυση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής.

Σε συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής για ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (2024-2027), η οποία ζητά ενίσχυση κατά 65,8 δισεκ. ευρώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ για τομείς όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση κρίσεων, οι εξωτερικές προκλήσεις και η στρατηγική αυτονομία.

Συγκεκριμένα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξωτερικών προκλήσεων, ιδίως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των αυξανόμενων θεμάτων που συνδέονται με τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ενίσχυση των σχετικών δημοσιονομικών τομέων κατά 2 δισεκ. ευρώ, επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ για τη νέα «Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη» (STEP) και ακόμη 5 δισεκ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσης.

Όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους από το σχέδιο ανάκαμψης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να εξαιρεθούν τα ποσά αυτά από τα δημοσιονομικά όρια της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι δεν κινδυνεύουν τα προγράμματα της ΕΕ που ωφελούν άμεσα τους πολίτες, δεδομένης της δυνητικής αστάθειας του κόστους αυτού με την αύξηση των επιτοκίων.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ταχεία έγκριση του τροποποιημένου κανονισμού είναι καίριας σημασίας, καθώς η αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με 393 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 92 αποχές και τώρα είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Σημειώνεται ότι το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027, το οποίο εγκρίθηκε το 2020, προβλέπει την επανεξέταση της λειτουργίας του, με κατά περίπτωση προτάσεις αναθεώρησης έως την 1η Ιανουαρίου 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ενδιάμεση αναθεώρηση στις 20 Ιουνίου 2023.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πηγή: sofokleousin.gr