Οι αρχές της Δανίας ακινητοποίησαν ένα ρωσικό ερευνητικό σκάφος και κατέσχεσαν τα έγγραφα του πλοίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο την πρεσβεία μετέδωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν 61 άτομα.

Η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι το σκάφος, το Akademik Ioffe (Ακαδημαϊκός Γιόφφε) του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας Σιρσόφ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου ενώ ανεφοδιαζόταν με καύσιμα στο λιμάνι του Σκάγκεν (Skagen).

Στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας διευκρινίζεται ότι η σύλληψη του σκάφους Akademik Ioffe έγινε έπειτα από αγωγή τρίτου μέρους που σχετίζεται με προηγούμενες δραστηριότητες του σκάφους.

Η ρωσική πρεσβεία διαβίβασε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντίγραφα των δικαστικών αποφάσεων, βάσει των οποίων έγινε η σύλληψη του σκάφους. Η ρωσική διπλωματική αποστολή βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, αναφέρει η ρωσική πρεσβεία.

Το σκάφος έφερε ρωσική σημαία, ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία και χρησιμοποιούνταν από το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας Σιρσόφ για επιστημονικούς σκοπούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.

Το πολεμικό ναυτικό και το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να προβούν σε σχετικό σχόλιο επί του θέματος.

Το υπουργείο Επιστήμης και Ανώτατης εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας μελετάει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την σύλληψη του ερευνητικού σκάφους Akademik Ioffe, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δήλωση του γραφείου τύπου του υπουργείου. Από την πλευρά του, πηγή του πρακτορείου TASS ανέφερε ότι η σύλληψη του σκάφους ενδέχεται να σχετίζεται με ένα περιστατικό που συνέβη με το ερευνητικό σκάφος το 2018. Τότε το σκάφος είχε μισθωθεί ως κρουαζιερόπλοιο από την καναδική εταιρεία One Ocean Expeditions και είχε προσαράξει στον Βόρειο Αρκτικό Ωκεανό.

Πηγή: sofokleousin.gr