Τη δημιουργία ενός «πράσινου διαδρόμου» που θα επιτρέπει την επιστροφή των μεταφορέων αλλά και την κυκλοφορία ευπαθών εμπορευμάτων στα σύνορα ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

Στην κοινή τους επιστολή προς της κυβέρνηση οι δυο Ομοσπονδίες σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο 24ωρο είναι άνευ προηγουμένου και είναι πολύ πιθανόν να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αλλά και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας!».

Από τις 20 Δεκεμβρίου η Γαλλία δεν επιτρέπει την είσοδο όλων των φορτηγών και των οδηγών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, για 48 ώρες σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση κάτι που όπως υπογραμμίζουν «θέτει σε κίνδυνο το 85% όλων των εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενώ παράλληλα διακόπτει κυριολεκτικά και την αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ Ε.Ε. και Ιρλανδίας».

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση «οι επαγγελματίες οδηγοί της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, καθώς και οι εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων, αυτή την στιγμή είναι διστακτικοί ως προς την μεταφορά φορτίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δικαίως ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να επαναπατριστούν».

Τονίζουν ότι όπως στο πρώτο στάδιο της πανδημίας του κορονοϊού «πρέπει να ληφθούν σαφή και αναλογικά μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού, κι όχι στην παρεμπόδιση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην ταλαιπωρία των επαγγελματιών οδηγών διεθνών μεταφορών».

Για να αποφευχθούν να διαταραχθούν οι μεταφορές εμπορευμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα Κράτη-Μέλη της Ευρώπης «πρέπει να συνεργαστούν και να αποδεσμεύσουν τα εγκλωβισμένα φορτηγά οχήματα και τους οδηγούς τους, προστατεύοντας παράλληλα τους πολίτες όλης της Ε.Ε., και της Ελλάδας ειδικότερα», υποστηρίζουν.

«Πέρα από την ενδεχόμενη εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων των γαλλικών και βρετανικών κυβερνήσεων τις επόμενες 24 ώρες για να ανοίξουν εκ νέου τις μετακινήσεις φορτηγών, είναι σαφές πως οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να προνοήσουν για την εφαρμογή μέτρων για να διευκολύνουν τις διασυνοριακές κινήσεις, την διεθνή ροή εμπορευμάτων, με διατάξεις όπως αυτές που αναφέρονται στην οδηγία για την λειτουργία των Πράσινων Λωρίδων και να δώσουν προτεραιότητα στα φορτηγά που βρίσκονται σε ουρές στα σύνορα», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Πηγή: sofokleousin.gr