Στην ανοικτή θάλασσα, οδηγήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει – σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του Α.Π.Θ – η φάλαινα του είδους «ΖΙΦΙΟΣ» που εγκλωβίστηκε χθες τραυματισμένη στην παραλία ΕΔΕΜ του Παλαιού Φαλήρου.

Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής, αφότου οι ειδικοί ολοκλήρωσαν τη φαρμακευτική αγωγή, που επί ώρες και με αυταπάρνηση μέσα στα κρύα νερά της θάλασσας, χορήγησαν στη φάλαινα (ζιφιός ονομάζεται το είδος του συγκεκριμένου φιλικού προς τον άνθρωπο κήτους), το φαλαινάκι που συμβολικά ονομάστηκε «Σωτήρης» οδηγήθηκε και πάλι στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή. Σε βάθος δηλαδή άνετο για εκείνη και χωρίς να υπάρχει πια, δίπλα της ανθρώπινη παρουσία.

Αυτό αποφασίστηκε καθώς ο ζιφιός ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά και καθώς μετά τα ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης, στην κατάστασή του, η οποία κρινόταν κρίσιμη επί ώρες, οι ειδικοί και εθελοντές, που βρίσκονται μέσα στα κρύα νερά επί πολλές ώρες δίπλα του, δεν είχε νόημα πια, να παραμείνουν και τη νύχτα μαζί του.

Η καθηγήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, η οποία βρίσκονταν από νωρίς στο σημείο και είναι η υπεύθυνη για τη φροντίδα του κήτους, εξήγησε αναφορικά με τη μεταφορά του στα βαθιά: «Του δίνουμε μια ευκαιρία, και περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί να δούμε πώς θα ανταποκριθεί. Αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά. Τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε και ποια αγωγή θα ακολουθήσουμε. Αν το κήτος αποχωρήσει, τότε αυτό θα σημαίνει, ότι προσπαθεί να ζήσει».

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.

Πηγή: sofokleousin.gr