Στις ΗΠΑ αποτελεί παράδοση να απονέμει ο πρόεδρος χάρη σε κάποιους παραβάτες του νόμου – συνήθως για μικρά αδικήματα. Η παράδοση τηρήθηκε φέτος, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ… το παράκανε: Εδωσε χάρη σε εγκληματίες πολέμου, σε Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς που έχουν καταδικασθεί για απάτες και διαφθορά, καθώς και σε πρώην συνεργάτες του.

Ιδιαίτερα ευνοημένοι από την προεδρική “μεγαλοψυχία”, 4 πρώην “μισθοφόροι” της Blackwater (Νίκολας Σλέιτεν, Πολ Σλού, Έβαν Λίμπερτι και Ντάστιν Χερντ), που έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στη σφαγή 14 άοπλων πολιτών στο Ιράκ!

Στις ΗΠΑ δόθηκε μεγαλύτερη δημοσιότητα στο γεγονός ότι ο πρόεδρος απάλλαξε από τις ποινές τον 33χρονο Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Παπαδόπουλο, που ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και έχει ομολογήσει ότι είπε ψέματα στο FBI, κατά τις έρευνες για ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Συνολικά, ο Τραμπ απένειμε χάρη σε 15 πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο πρώην Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, και μετέτρεψε εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τις ποινές πέντε. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται:

– Ο 70χρονος Κρις Κόλινς, Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης ο οποίος ήταν το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που τάχθηκε υπέρ του Τραμπ το 2016 και παρέμεινε σθεναρός υποστηρικτής του. Είχε ομολογήσει την ενοχή του στην κατηγορία περί συνωμοσίας με σκοπό τη διάπραξη ασφαλιστικής απάτης και περί ψευδούς κατάθεσης σε πράκτορες του FBI. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, την οποία εκτίει – και πλέον θα αφεθεί ελεύθερος.

– Ο Ντάνκαν Χάντερ, επίσης Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής, που ομολόγησε πριν από έναν χρόνο την ενοχή του στην κατηγορία περί συνωμοσίας για την κατάχρηση ποσού της προεκλογικής του εκστρατείας για προσωπικά του έξοδα. Η κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εξάλλου μετέτρεψε την ποινή του Ρεπουμπλικάνου πρώην βουλευτή του Τέξας Στιβ Στόκμαν, 64 ετών, που καταδικάστηκε το 2018 για κατάχρηση κεφαλαίων που προορίζονταν για αγαθοεργίες. Εξέτισε δύο από τα 10 χρόνια κάθειρξη που του είχε επιβληθεί. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα παραμείνει υπό δικαστική επιτήρηση και θα καταβάλει αποζημίωση  1 εκατ. δολαρίων.

Ακόμη, ο Τραμπ μετέτρεψε την ποινή της Κρίσταλ Μουνιός, η οποία είχε καταδικαστεί για συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση μαριχουάνας. Η υπόθεση της Μουνιός, πρώην συγκρατούμενης της Άλις Τζόνσον, στην οποία ο Τραμπ είχε δείξει επιείκεια το 2018, απέκτησε δημοσιότητα κυρίως χάρη στην Κιμ Καρντάσιαν Ουέστ, διασημότητα των αμερικανικών τηλεοπτικών «ριάλιτι σόου».

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr