Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εξέτασε τη δράση του κόμματος το προηγούμενο τρίμηνο και κατέληξε σ’ ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, με βάση και το «Κάλεσμα Αγωνιστικής Συμπόρευσης της ΚΕ».

Το ΚΚΕ αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, στο πλούσιο πρόγραμμα πρωτοβουλιών-εκδηλώσεων και παρεμβάσεων του κόμματος που πραγματοποιήθηκε αυτή την περίοδο, σημειώνοντας «αυτή η δραστηριότητα χρειάζεται να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί, ώστε το Κόμμα από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για τη συσπείρωση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, για την άνοδο και βελτίωση της δράσης στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία, στην πάλη για ένα συνολικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».

Η ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι «η δράση του ΚΚΕ μπορεί να συμβάλλει ώστε η υποβόσκουσα, αλλά κι εκφρασμένη λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εκτονώνεται ή εγκλωβίζεται σε παραλλαγές διαχείρισης της ίδιας στρατηγικής, αλλά να οδηγεί στην πιο μαζική συμμετοχή δυνάμεων στις διαδικασίες του κινήματος, στην πιο σταθερή και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στη δράση με βάση την πολιτική του πρόταση».

«Στο πλαίσιο της πολιτικής μας δραστηριότητας και παρέμβασης εντάσσεται και η προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς -έτσι κι αλλιώς- ανεξάρτητα απ’ τον ακριβή χρόνο, το 2022 θα είναι χρόνος προετοιμασίας ή και διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ενώ και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2023» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Βασικά μέτωπα της δράσης του Κόμματος για το επόμενο διάστημα αλλά και προτεραιότητα της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος, είναι:

–Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, τα μέτρα σε χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού.

–Η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.

–Η πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, της λειτουργίας των συνδικάτων και του απεργιακού δικαιώματος, για τη μαζικοποίηση των σωματείων και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, ενάντια στην κρατική καταστολή και βία.

–Η δράση στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης γύρω απ’ τα βασικά μέτωπα της ακρίβειας, των χρεών, της κυριακάτικη αργίας κλπ.

–Στους βιοπαλαιστές αγρότες, κυρίως σε σχέση με το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια, αλλά και τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

–Η δράση για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή ανισοτιμίας, βίας και κακοποίησης.

–Στη νεολαία (εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές). Συνολικά, η δράση στο μέτωπο της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της πάλης κατά των Ναρκωτικών και της εξάρτησης.

–Η διεθνής δραστηριότητα του ΚΚΕ, η διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις πολύμορφες επεμβάσεις (π.χ. Κούβα, Παλαιστίνη, Καζακστάν). Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αποκτά ξεχωριστή σημασία εξαιτίας και των επικίνδυνων διεθνών εξελίξεων, της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στο ευρωτατλαντικό μπλοκ και Ρωσία, Κίνα, αλλά και της επίδρασης αυτών των εξελίξεων στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην προώθηση διευθετήσεων και συμβιβασμών με αμερικανοΝΑΤΟϊκή σφραγίδα (East Med, κυριαρχικά δικαιώματα κλπ)».

Αναφέρεται επίσης οτι «με αφορμή την πορεία της πανδημίας, αλλά και ενόψει της συμπλήρωσης 2 χρόνων από το ξέσπασμά της, να δυναμώσει η παρέμβαση του Κόμματος ανοίγοντας επιστημονικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, μαζί με την αντιπαράθεση ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για το “νέο ΕΣΥ”».

«Παράλληλα, το 2022 αποτελεί χρονιά σημαντικών επετείων γύρω από τις οποίες μπορεί να ξεδιπλωθεί μια πολύμορφη ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του Κόμματος για σημαντικά επίκαιρα ζητήματα (ιμπεριαλιστικές συμμαχίες κι ανταγωνισμοί, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, καπιταλιστική κρίση κι ανάπτυξη κλπ). Τέτοιες είναι:

–30 χρόνια απ’ τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (μετεξέλιξη της τότε ΕΟΚ σε ΕΕ) και 20 χρόνια από την ΟΝΕ.

–70 χρόνια απ’ την ένταξη της Ελλάδας στον ΝΑΤΟ.

–100 χρόνια απ’ τον Μικρασιατικό Πόλεμο.

–80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

–70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, και άλλα» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ παλεύει με επιμονή και σταθερότητα για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, όλων των δυνάμεων μέσα στο κίνημα και στους αγώνες, σε όλη τη χώρα, όλων όσων έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν για τη συνολική αλλαγή πορείας, για την ανατροπή».

Πηγή: sofokleousin.gr