Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το ταμείο ανάκαμψης απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού δεν μπορούν να τεθούν σε ισχύ χωρίς την έγκριση της Ουγγαρίας και η χώρα δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση στην σημερινή της μορφή, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία είναι ανοικτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αλλά είχε δικαίωμα βέτο και αν η παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνδέει την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους με τον σεβασμό του κράτους δικαίου παραμείνει «δεν θα υπάρξει συμφωνία», απείλησε ο Ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πολωνία και Ουγγαρία, υπόλογες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συστηματική καταπάτηση του κράτους δικαίου, έχουν μπλοκάρει πόρους ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίου ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην οποία έχουν βυθιστεί οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω της επιδημίας.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία οφείλουν να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και να συμφωνήσουν για το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

«Η Ισπανία θέλει από την Ουγγαρία και την Πολωνία να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα», είπε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών στο Bloomberg TV, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ευθύνες απέναντι στους πολίτες τους και τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη τα χρήματα.

Πηγή: sofokleousin.gr