Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε σήμερα πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2020 και το 2021, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στον κλάδο των μεταφορών, κυρίως των αεροπορικών, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Η ζήτηση για αργό αναμένεται φέτος να μειωθεί στα 91,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 140.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, πριν ανακάμψει στα 97,1 εκατ. βαρέλια την επόμενη χρονιά, ή 240.000 λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

«Η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών παραμένει η βασική πηγή αδυναμίας», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία του έκθεση. «Οι κλάδοι αεροπορικών και οδικών μεταφορών, βασικοί παράγοντες της κατανάλωσης πετρελαίου, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες».

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ μειώθηκε νωρίτερα κατά 26 σεντς ή 0,6% στα 45,17 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από αύξηση κατά 2% την προηγούμενη συνεδρίαση. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε επίσης κατά 0,6% στα 42,42 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από άνοδο κατά 2,6% χθες. Οι τιμές μειώθηκαν σήμερα αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ανακοίνωσε ότι αναμένει η ζήτηση να μειωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πηγή: sofokleousin.gr