Μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του Εφετείου, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και η ηγεσία της κρίθηκε ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά αν θα φυλακισθούν ή όχι κορυφαία στελέχη της. 

Η πιθανότητα είναι σημαντική, ωστόσο θα μεσολαβήσουν κάποιες μέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για τα ελαφρυντικά, με την αγόρευση του εισαγγελέα και τις τελικές αποφάσεις του δικαστηρίου για τις ποινές. 

Η ποινή για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και  Αρτέμης Ματθαιόπουλος, είναι κάθειρξη από 5 έως και 15 χρόνια.

Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μειώνονται, ενώ μένει να απαντηθεί και το ερώτημα για αναστολές εκτέλεσης. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να επιβληθούν ποινές με αναστολή. 

Επίσης, το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Οι προβλεπόμενες ποινές για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι μικρότερες-περίπου το μισό-από εκείνες της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. 

Πηγή: sofokleousin.gr