Τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο βγάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας να κάνει πράξη τις απειλές του για δυναμική απάντηση στη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ήδη 17 πλοία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδριάζει από το μεσημέρι, αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την έναρξη σεισμικών ερευνών.

Το Oruc Reis παραμένει στα ανοιχτά της Αττάλεια αναμένοντας εντολές. Τις κινήσεις του τουρκικού στόλου παρακολουθεί με ψυχραιμία η Αθήνα, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπισθεί δυναμική κάθε απειλή της εθνικής της κυριαρχίας.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων, δήλωσε στο OPEN TV: «Στο πιο καλό σενάριο η Τουρκία θα ανεβάσει τη στάθμη της έντασης αλλά λόγω της κακής οικονομίας προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πάει σε μία πιο μετριοπαθή στάση. Αν και πρέπει να περιμένουμε εντάσεις τις επόμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα ασφαλώς δεν εκχωρεί σε καμία τρίτη δύναμη την άμυνά της, αλλά στην διπλωματική της θωράκιση έχει εργαλεία για να μπορέσει να υψώσει διπλωματικό τείχος απέναντι στη Τουρκία. Αυτά αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις ΗΠΑ».

Πηγή: Ethnos.gr

Πηγή: sofokleousin.gr