Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με τις ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία και άλλες 7 χώρες της Δύσης, η τουρκική λίρα κατρακυλά χωρίς σταματημό. Σήμερα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έως και τις 9,85 λίρες ανά δολάριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα χειρότερα έπονται…

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει persona non grata (ανεπιθύμητους) τους πρεσβευτές 10 δυτικών χωρών,  επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του μεγαλοεπιχειρηματία, εκδότη και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.
Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, Τούρκου εκδότη και μαικήνα. Κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή ανεύθυνη.

Πηγή: sofokleousin.gr