Μια νέα δίκη του αντιπροσώπου στην Τουρκία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και δύο άλλων υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων με κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα» άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με τους υποστηρικτές των κατηγορουμένων να καταγγέλλουν έναν «δικαστικό διωγμό».

Ακούραστος υποστηρικτής της ελευθερίας του Τύπου, ο Ερόλ Εντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, κινδυνεύει με κάθειρξη έως 14 ετών και 6 μηνών επειδή συμμετείχε σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς την Οζγκιούρ Γκιουντέμ, μια εφημερίδα που έκλεισε το 2016 επειδή κατηγορούνταν για σχέσεις με τους κούρδους αντάρτες.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν και η πρόεδρος του Ιδρύματος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντζί αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία στη δίκη αυτή.

Αυτές οι τρεις σημαντικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών είχαν αθωωθεί το 2019 στο τέλος μιας μακράς δίκης για την υπόθεση αυτή. Όμως ένα εφετείο ακύρωσε πέρυσι αυτή την απόφαση, εξ ου και η διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Έπειτα από μια σύντομη ακροαματική συνεδρίαση στο δικαστήριο του Τσαγκλαγιάν, στην Κωνσταντινούπολη, η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Μαΐου, δήλωσε ο Εντέρογλου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 51χρονος Εντέρογλου, ο οποίος υπερασπίζεται δραστήρια την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία μέσα σ’ ένα όλο και πιο δύσκολο πλαίσιο, απέρριψε τις «παράλογες» κατηγορίες σε βάρος του εκτιμώντας πως η δίκη αυτή έχει στόχο να εκφοβίσει τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών.

«Αυτή η δίκη σήμερα είναι μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας», τόνισε.

Τη Δευτέρα, 17 οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, μεταξύ των οποίων οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, είχαν καλέσει τις τουρκικές αρχές να αποσύρουν αυτές τις κατηγορίες και είχαν καταγγείλει έναν «δικαστικό διωγμό».

Η σύλληψη του Εντέρογλου τον Ιούνιο 2016 και οι διώξεις σε βάρος του έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Χθες, Τρίτη, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη Ολιβιέ Γκοβέν, καθώς και διπλωμάτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν παρόντες στην ακροαματική συνεδρίαση.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται τακτικά ότι φιμώνει τον ανεξάρτητο Τύπο στην Τουρκία, η οποία κατέχει την 154η θέση μεταξύ των 180 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του 2020 για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Πηγή: sofokleousin.gr