Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η χώρα του πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή του δικού της φυσικού αερίου για να μην επηρεαστεί από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προσθέτοντας ότι η ποιότητα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στον Εύξεινο Πόντο είναι υψηλή.

“Αν είχαμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, δεν θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με κερδοσκοπικές και παράλογες τιμές αυτή τη στιγμή”, είπε ο Ντονμέζ κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός  είπε ότι υπάρχουν 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Sakarya στον Εύξεινο Πόντο.

“Θέλουμε να το συνδέσουμε με το σύστημά μας το πρώτο τρίμηνο του 2023”, είπε ο Ντονμέζ. “Θα υπάρχουν περίπου 3-4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα παραγωγής τον πρώτο χρόνο. Θα φτάσουμε στο μέγιστο επίπεδο των 15-20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2026. Αυτό θα καλύψει τις ανάγκες φυσικού αερίου όλων των κατοικιών στην Τουρκία για περίπου 25 χρόνια. Καθώς εισέρχεται το οικιακό αέριο, το ακριβό αέριο θα εξέρχεται από το σύστημα”.

Ο συνολικός ενεργειακός λογαριασμός της Τουρκίας αναμένεται να φτάσει τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, από τον μέσο όρο της δεκαετίας των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού. “Δεν νομίζω ότι θα πέσει το επόμενο έτος”, είπε, επισημαίνοντας την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία εισήγαγε περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού ετησίως πληρώνοντας περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγείς αγωγών Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, καθώς και σε προμηθευτές LNG όπως το Κατάρ, η Νιγηρία, η Αλγερία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο καλύπτεται με προμήθειες LNG.

Φέτος, η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία αναμένεται να φτάσει τα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σε μια προσπάθεια να κλείσει το χάσμα, η Τουρκία έχει συνάψει πρόσθετες συμφωνίες με προμηθεύτριες χώρες.

Πηγή: sofokleousin.gr