Την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πιο πολλά για να σταματήσει αυτές τις θηριωδίες», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. Ερωτηθείς αν στις συζητήσεις περιλαμβάνονται μέτρα που θα πλήξουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ο Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η Επιτροπή δεν αποκλείει τίποτα. «Η Επιτροπή ήδη προετοιμάζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων», τόνισε.

Ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα το Eurogroup είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης από ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όπως είπε θα συζητηθούν οι συνέπειες και θα αξιολογηθούν όλα τα σενάρια, όπως για παράδειγμα η διακοπή προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία για διάφορους λόγους (είτε αν η ΕΕ θα αποφασίσει να πάρει μέτρα, είτε αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα).

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη το 2022, δεν θα φέρει όμως οικονομική ύφεση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι νωρίς να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr