Προβάδισμα μεγαλύτερο της μιας μονάδας έχει πλέον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 25,9% έναντι 24,1% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), όπως έκανε γνωστό το ARD, μεταδίδοντας επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,7%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,4%, και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι κυβερνητικοί συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Τα πρώτα exit polls έδειξαν ισοπαλία στο 25% ανάμεσα σε SPD και CDU/CSU, ενώ οι Πράσινοι έχουν ποσοστό 15%, AfD και FDP λαμβάνουν από 11 % και 5% το Die Linke.

Οι έδρες των κομμάτων στην Bundestag, βάσει της παραπάνω εκτίμησης, είναι τα εξής:

SPD:200 έδρες
CSU/CSU: 197 έδρες
Die Gruene: 119 έδρες
AfD: 87 έδρες
FDP: 87 έδρες
Die Linke: 39 έδρες
Άλλα κόμματα- 1 έδρα

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί ψηφοφόροι, μεταξύ αυτών και η Καγκελάριος Μέρκελ, επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, οι οποίες και δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση. Αυτό συνεπάγεται ότι το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, ενδέχεται να διαφοροποιείται αρκετά από τα πρώτα exit poll.

Μεγάλη ήταν, πάντως  η συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.

Exit poll του ZDF: Μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες

Σύμφωνα με νέο exit poll, για το κανάλι ZDF, προηγείται το SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 26%, ενώ CDU/CSU το 24%. 

Τρίτοι είναι οι Πράσινοι με 14,5%, το FDP λαμβάνει το 12% και το AfD το 10%. Το Die Linke βρίσκεται στο 5%. 

Οι σημερινές εκλογές της Γερμανίας θεωρούνται τέλος εποχής, μετά από σχεδόν 16 χρόνια της Άγγελα Μέρκελ στη ηγεσία της  μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ενώ αναμένεται ναα χρειαστούν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Επίσης, κρίνεται και η πολιτική κατεύθυνση της χώρας, η οποία μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Πηγή: sofokleousin.gr