Την πεποίθηση πως μια πρόωρη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής θα έβλαπτε την οικονομία, εξέφρασε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεζ Ντε Κος, συμπληρώνοντας ότι απόσυρση της οικονομικής στήριξης πρέπει να γίνει σταδιακά.

Ο ίδιος τόνισε ότι “η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πορευτούμε είναι σαφής, αλλά δεν πρέπει να βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα ως προς το χρονοδιάγραμμα”.

“Η διαδικασία θα πρέπει να είναι σταδιακή και εξαρτημένη από τα δεδομένα ταυτόχρονα”, είπε ο Ντε Κος, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα ανέφερε πωςι η ανοδική τάση του πληθωρισμού έχει εκπλήξει την ΕΚΤ τα τελευταία τρίμηνα αλλά και τους τελευταίους μήνες, ωστόσο μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής θα λειτουργούσε μόνο επιβαρυντικά στις αρνητικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Χθες δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ επεσήμανε  ότι ο κίνδυνος αργής αντίδρασης κατά του πληθωρισμού αυξάνεται, ενώ ο  Βιλερουά ντε Γκαλόυπογράμμισε ότι οι αγορές ομολόγων θα έπρεπε να σταματήσουν ίσως από το 3ο τρίμηνο του έτους.

Πηγή: sofokleousin.gr