Τρεις υγειονομικοί στη Νορβηγία, που πρόσφατα εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς παρουσίασαν θρόμβωση, μείωση του αριθμού αιμοπεταλίων και αιμορραγίες.

Και οι τρεις είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Η Νορβηγία σταμάτησε τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού με το παρασκεύασμα της AstraZeneca ήδη από την περασμένη Πέμπτη, και σύμφωνα με την ανακοίνωση των νορβηγικών υγειονομικών αρχών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ερευνήσει τα τρία αυτά περιστατικά. Από την Πέμπτη, οι χώρες που αποφάσισαν να σταματήσουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα έφτασαν τις 10, στην Ευρώπη και αλλού. Στη χώρα μας ανακοινώθηκε ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

Ο Σίγκουρντ Χορτέμο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων και γιατρός, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν γνωρίζουμε αν τα περιστατικά αυτά συνδέονται με το εμβόλιο».

Ωστόσο, ο Διευθυντής Υγείας του Οργανισμού, Στάιναρ Μάντσεν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK, είπε ότι οι τρεις αυτοί άνθρωποι είναι «πολύ άρρωστοι, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

Μέχρι στιγμής, η AstraZeneca δεν έχει σχολιάσει το γεγονός ενώ ο ΕΜΑ έχει δηλώσει ότι οι ωφέλειες από το εμβόλιο είναι πολύ περισσότερες από τους κινδύνους και οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν κανονικά. Ωστόσο, ανέφερε ότι στη λίστα με τις ενδεχόμενες παρενέργειές του «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

Πηγή: sofokleousin.gr