Ένοπλοι σκότωσαν 18 κατοίκους χωριού στην πολιτεία Κατσίνα της βορειοδυτικής Νιγηρίας, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Τετάρτη η αστυνομία.

Μεγάλος αριθμός ενόπλων έφθασε με μοτοσικλέτες στο χωριό Τσάουα, στην περιφέρεια Μπατσάρι, το βράδυ της Δευτέρας. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σπίτια, εξήγησε ο Γκάμπο Ίσα, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οπλισμένες συμμορίες, τα μέλη των οποίων οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»–, κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας την τελευταία δεκαετία. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν με σκοπό να αποσπάσουν λύτρα.

«Τα κακοποιά στοιχεία σκότωσαν 18 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλον έναν σε αυτή την επίθεση, ενώ ένας κάτοικος αγνοείται ακόμη», είπε ο εκπρόσωπος και υπογράμμισε πως οι ένοπλοι έκλεψαν πολλά βοοειδή.

Σύμφωνα με πηγές στην περιοχή, η επίθεση διαπράχθηκε για να «τιμωρηθούν» οι χωρικοί επειδή αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή.

Οι συμμορίες έχουν ορμητήρια στρατόπεδα στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφάρα, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.

Το τελευταίο διάστημα, οι συμμορίες αυτές πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και πανεπιστημίων: απαγάγουν μαζικά για λύτρα εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές.

Τη Δευτέρα, πάνω από 100 μαθητές λυκείου στη γειτονική επαρχία Καντούνα απήχθησαν από ενόπλους, που απαίτησαν χθες τρόφιμα για να τους μοιράσουν, εν αναμονή των λύτρων.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr