Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αποχώρησε σήμερα από την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Την θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Γιάννης Μασούτης.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει τα εξής:

«Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ. Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σήμερα συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου. Σχεδόν 6 μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου και την ομόφωνη εκλογή μου ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κάποια “πρόθυμα” μέλη της Διοικητικής Επιτροπής έθεσαν θέμα αντικατάστασης μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα. Προφανώς οι δημόσιες παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, σε μία χρονική στιγμή που το επιχειρείν πλήττεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κρίθηκαν ενοχλητικές. Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία. Να μην είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων. Ας μας εξηγήσει ο κ. Μπρατάκος τι ακριβώς συζητήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΕΒΕΑ μεταξύ του ιδίου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου; Από πότε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασχολείται με τα εσωτερικά της ΚΕΕΕ; Μήπως πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση με στόχο την αντικατάσταση μου;  Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήμουν περισσότερο “ήσυχος” και λιγότερο διεκδικητικός. Στη ζωή μου όμως ποτέ δεν είχα τέτοιου είδους διλήμματα. Πάντα επιδίωκα να είμαι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλώ με πράξεις και όχι να αρκούμαι στις τυπικές υποχρεώσεις ενός “yes man”. Αυτό το ρόλο τον αφήνω για κάποιους άλλους.

Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ. Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών». 

Απολογισμός δράσης

Στον απολογισμό των δράσεων επι προεδρίας του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα έργα που βαίνουν προς χρηματοδότηση και στις νέες προτάσεις που σχεδιάζονται προς όφελος της επιχειρηματικότητας.

Τα έργα αυτά αφορούν στα εξής:

– Νέο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και αναβαθμίσεις στο υπάρχον (ΓΕΜΗ)

Η ΚΕΕΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκεται στη διαδικασία βελτιώσεων του ΓΕΜΗ, προκειμένου να ψηφιοποιήσει υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι τώρα παρέχονται με φυσική παρουσία στα διάφορα σημεία εξυπηρέτησης του ΓΕΜΗ (Επιμελητήρια).

Κατόπιν συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα κ.Χριστόπουλο, εξασφαλίστηκε η δέσμευση για χρηματοδότηση ύψους 1.500.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος ΓΕΜΗ και συμφωνήθηκε ένα οριζόντιο πρόγραμμα πανελλήνιας εμβέλειας για την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων.

Επιπλέον, ανατέθηκε στην εταιρεία Grant Thornton, η σύνταξη προμελέτης για τον σχεδιασμό του νέου ΓΕΜΗ. Η προμελέτη αυτή, αποτελεί τη βάση για την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν στο ΓΕΜΗ, μέσω διοικητικών και νομοθετικών ρυθμίσεων (Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής και Απλούστευσης Διαδικασιών).

Τέλος, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του νέου ΓΕΜΗ, το οποίο θα αποτελεί το κεντρικό επιχειρηματικό μητρώο της χώρας, με το οποίο θα διασυνδέονται όλα τα επιμέρους μητρώα.

Στο έργο, περιλαμβάνεται και η δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα ανοικτά δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, προκειμένου αυτό να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για τις υπάρχουσες, όσο και για τις υπο-σύσταση επιχειρήσεις.

Προϋπολογισμός έργου: 25.000.000 ευρώ.

– Δομές Στήριξης Επιχειρηματικότητας (νέα πρωτοβουλία)

Το έργο αφορά στη δημιουργία μιας δομής υπό την Κ.Ε.Ε.Ε., μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση (τηλεφωνική/ψηφιακή) για τη συμμετοχή τους σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που προκηρύσσονται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η δράση είχε αρχικά σχεδιαστεί βασισμένη στο Ν.4605/2019, όμως η χρηματοδότησή της προσέκρουε σε ζητήματα Κρατικών Ενισχύσεων.

Η Κ.Ε.Ε.Ε. συνεργάστηκε με τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αντιμετώπισε όλα τα επιμέρους προβλήματα, επανασχεδιάζοντας τη δράση, ώστε αυτή να μπορεί πλέον να ενταχθεί προς χρηματοδότηση.

Προτεινόμενος προϋπολογισμός δράσης: 20.000.000 ευρώ.

– Δομή Στήριξης του Ηλεκτρονικού Εμπορίου (νέα πρωτοβουλία)

Η δράση αφορά στη δημιουργία μιας δομής, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν στήριξη για τη δημιουργία και τη λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (e Shops).

Στη δράση περιλαμβάνεται τόσο η δημιουργία μιας τέτοιας ψηφιακής πλατφόρμας, εξαιρετικά εύκολης στη χρήση, με δυνατότητες γρήγορης δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων, όσο και η παροχή τηλεφωνικής/ψηφιακής υποστήριξης των επιχειρήσεων, σε ζητήματα λειτουργίας του ηλεκτρονικού τους καταστήματος.

Ο σχεδιασμός της δράσης, γίνεται στα πρότυπα της αντίστοιχης δράσης που υλοποιείται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, για τις επιχειρήσεις-μέλη του.

Προϋπολογισμός δράσης: 20.000.000 ευρώ.

– Ανάπτυξη Προηγμένων Ψηφιακών Δυνατοτήτων για το Ανθρώπινο Δυναμικό των Επιχειρήσεων (νέα πρωτοβουλία)

Η δράση έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το ΕΔΥΤΕ και τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη δράση περιλαμβάνονται η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε δύο κλάδους:

1. Βιομηχανία 4.0 (Τεχνητή Νοημοσύνη, Internet of Things, Blockchain, κλπ).

2. Χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών της Πολιτείας (χρήση των ψηφιακών πλατφορμών και των νέων ψηφιακών εργαλείων / υπηρεσιών).

Η δράση απευθύνεται σε 4.000 φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους σε ελληνικές επιχειρήσεις και έχει προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ.

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Επιχειρηματικότητας (υπό υλοποίηση)

Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του Γ.Ε.ΜΗ. ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο και πλήρες μητρώο προς όφελος των επιχειρήσεων και της διοίκησης. Επίσης, το έργο στοχεύει στην ανάδειξη του Γ.Ε.ΜΗ. σε ένα εργαλείο για τη Δημόσια Διοίκηση μέσω της συλλογής και ανάλυσης των στοιχείων και των πληροφοριών που καταχωρούνται σε αυτό σχετικής τεκμηρίωσης και εξαγωγής συμπερασμάτων.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου θα διανεμηθούν ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις, στους συμβολαιογράφους, στους δικηγόρους και στους λογιστές.

Η υλοποίηση του έργου παρουσίασε σοβαρές καθυστερήσεις, όμως πλέον προχωράει με γοργούς ρυθμούς και εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή των ψηφιακών υπογραφών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό περί τα 32.000.000 ευρώ + 10.000.000 ευρώ ως προαίρεση.

– Κατάρτιση στους κλάδους των Υποδομών και Μεταφορών (υπό υλοποίηση)

Το έργο αφορά στην κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική φυσικών προσώπων στους κλάδους των υποδομών και μεταφορών.

Το έργο παρουσίασε σημαντικότατες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, οι οποίες εντοπίζονται στην έγκριση των τευχών διακήρυξης διαγωνισμών από το Υπουργείο Εργασίας.

Η ΚΕΕΕ, ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και η επίλυση των ζητημάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Πηγή: sofokleousin.gr