Στον… χορό των Ρίχτερ κινείται τις τελευταίες ώρες η Νέα Ζηλανδία. Έτσι, γύρω στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) ο Εγκέλαδος «χτύπησε» ξανά στα νησιά Κερμάντεκ, αυτήν τη φορά με 7,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 8,1 Ρίχτερ.

Ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και έγινε σε θαλάσσια περιοχή.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για δυνητικά επικίνδυνο κυματισμό στη Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Τόνγκα, τη Σαμόα, τα νησιά Κουκ, τα Φίτζι και τα Ουόλις και Φουτούνα. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας διέταξαν την εκκένωση ορισμένων περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι, είχαν προηγηθεί μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σε απόσταση 180 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Γκίζμπορν, στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ακολούθησε, αργότερα, δόνηση 7,2 Ρίχτερ στα νησιά Κερμάντεκ, που πάλι έβαλε σε κατάσταση συναγερμού τις Αρχές. Μάλιστα, ζήτησαν από τους πολίτες στο Μπέι οφ Άιλαντς και το Γουανγκαρέι να μην πλησιάζουν τις ακτές.

Πηγή: sofokleousin.gr