«Κλείδωσαν» για τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σύμφωνα με τις… διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι χαμηλότερος για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το ΥΠΟΙΚ, η νομοθέτηση του νέου ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τον Μάρτιο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά, όπως και καταβολή της πρώτης δόσης. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα, είναι αν η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ή 12 δόσεις. Αυτό, ωστόσο, που ενδιαφέρει τους φορολογούμενους, είναι τις αλλαγές θα επιφέρει στη τσέπη τους ο νέος ΕΝΦΙΑ. 

Με δεδομένο ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκαν, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη πολλών νέων περιοχών, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ. Οι παρεμβάσεις αυτές, θα αφορούν την υιοθέτηση χαμηλότερων συντελεστών φόρου, μεγαλύτερων εκπτώσεων-απαλλαγών και διαφοροποιημένων κλιμάκων για το νέο ΕΝΦΙΑ.

Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022, για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από 30% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για ακίνητη περιουσία 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%. Από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.

Τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό φόρο

Επίσης, αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες που προέρχονται από το ΥΠΟΙΚ, είναι πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο «καθεστώς» που διέπει τον συμπληρωματικό φόρο στις επιχειρήσεις. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η «απορρόφησή» του στον κύριο, θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά θα συνεχίσει να επιβάλλεται ξεχωριστά. Μένει να διαφανεί, ωστόσο, αν υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού τους.

Πηγή: sofokleousin.gr