Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία και κάθε φορά έρχονται στο «φως» ντοκουμέντα με νέες καταστροφές στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά την… παπουτσοθήκη στην ιστορική δεξαμενή νερού και την καταστροφή στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη, οι Τούρκοι αφήνουν τους επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους για να πάρουν ενθύμιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gazete Duvar, χρήστης ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», τονίζοντας ότι «παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι. Τώρα αποκολλούν κομμάτια και τα βάζουν σε σακούλες ως αναμνηστικά».

«Δεν θα δει το 2050 αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»

Οι εικόνες εγκατάλειψης και καταστροφής από την Αγία Σοφία που έχουν βγει στη δημοσιότητα, έχουν προκαλέσει αναστάτωση ακόμα και εντός Τουρκίας.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ κατέγραψε την ντροπή που συμβαίνει στο ιστορικό μνημείο, σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε η Αγία Σοφία δεν θα επιβιώσει μέχρι το 2050.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Αγία Σοφία είναι τεστ για την Κωνσταντινούπολη: Δεν θα δει το 2050 αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοση cumhuriyet.com.tr, αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας έχουν δει εικόνες βανδαλισμού στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και προσθέτει πως τα πλήθη που συρρέουν καθημερινά σε αυτή συμβάλλουν στην καταστροφή της.

Πηγή: sofokleousin.gr