Δεν έκανε τελικά προσθήκες η βρετανική κυβέρνηση στην πρώτη επικαιροποίηση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες παραγόντων του τουρισμού για αναβάθμιση της Μάλτας και ορισμένων ελληνικών και ισπανικών νησιών. Μετά τη νέα απόφαση ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει χωρίς τους Βρετανούς τουρίστες, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς η χώρα μας θα παραμείνει στην απαγορευτική για ταξίδια πορτοκαλί λίστα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η βρετανική τουριστική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Ελλάδα μετά τη γερμανική και ειδικά για ορισμένους προορισμούς, όπως τα νησιά του Ιονίου, είναι με διαφορά η σημαντικότερη. Ακόμα και το πολύ κακό 2020, γύρω στα ένα εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας. 

Σημειώνεται, ότι η Πορτογαλία, που είχε υπαχθεί από την αρχή στην πράσινη λίστα υποβιβάζεται στην πορτοκαλί, υποβάθμιση που θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από πορτοκαλί χώρες έχουν υποχρέωση 10ήμερης καραντίνας κατ’ οίκον πέρα από τα διαγνωστικά τεστ -καθιστώντας ουσιαστικά το ταξίδι απαγορευτικό- μια υποχρέωση που δεν ισχύει για τις αφίξεις από τις πράσινες χώρες.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς που έκανε σήμερα τις ανακοινώσεις είπε ότι προτεραιότητα είναι η εγχώρια πλήρης άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας στις 21 Ιουνίου και ότι η κυβέρνηση «απλά δε θέλει να πάρει το ρίσκο». Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην ασφάλεια και επικαλέστηκε το αυξημένο ποσοστό θετικότητας στην Πορτογαλία και τις ανησυχίες για μια νέα μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής που εντοπίστηκε αρχικά στο Νεπάλ.

«Καταλαβαίνω ότι είμαστε όλοι απεγνωσμένοι να επιστρέψει ο κόσμος στο κανονικό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το εγχώριο ξεκλείδωμα», συμπλήρωσε ο κ. Σαπς.

Πηγή: sofokleousin.gr