Επίθεση στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας του εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ερντογάν ενθαρρύνοντας ακραίες εκφράσεις από στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του.
 
Συγκεκριμένα, επιτέθηκε στο κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ στην Τουρκία κατηγορώντας τα μέλη του για «βανδαλισμό» και δήλωσε ότι η νεολαία του κόμματός του δεν συμμετέχει σε αυτό. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος εκθείασε τη νεολαία του κόμματός του, του AKP, που διαφυλάττει «την ένδοξη ιστορία του έθνους» και που δεν είναι «ΛΟΑΤΚΙ νεολαία».
 
Απευθυνόμενος στη νεολαία του ΑΚΡ, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν είστε νεολαία ΛΟΑΤΚΙ, δεν είστε νεολαία που διαπράττει βανδαλισμούς. Αντίθετα είστε εκείνοι που αποκαθιστάτε ραγισμένες καρδιές» ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε κατηγορήσει τους ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα πως υπονομεύουν «τις εθνικές και πνευματικές αξίες» της χώρας και ότι δηλητηριάζουν τους νέους ανθρώπους.
 
Παρότι η ομοφυλοφιλία δεν διώκεται ποινικά στην Τουρκία, η εναντίωση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Το Pride απαγορεύτηκε επί πέντε συναπτά χρόνια ως το 2019, ενώ δεν διοργανώθηκε ούτε πέρσι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ρητορική μίσους από τον Σοϊλού

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ρητορική του Ερντογάν έδωσε θάρρος σε ακραιά στελέχη του κόμματός του, με αποτέλεσμα το Twitter να σημάνει ως «ρητορική μίσους» ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που αποκάλεσε τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «διεστραμμένους», με φόντο τις διαδηλώσεις φοιτητών που συνεχίζονται για αρκετές ημέρες στη χώρα.

soilou

«Πρέπει να ανεχθούμε τους διεστραμμένους ΛΟΑΤ που προσβάλλουν τον ιερό τόπο Κάαμπα και προσπαθούν να καταλάβουν την πρυτανεία; Φυσικά και όχι», έγραψε ο Σοϊλού στο tweet του, που καταγγέλθηκε από πολλούς χρήστες του διαδικτύου για υποκίνηση μίσους εναντίον των ομοφυλόφιλων.
 
Το Twitter σήμανε το tweet του Τούρκου υπουργού με προειδοποίηση ότι η ανάρτηση «παραβιάζει τους κανόνες του Twitter σχετικά με τη συμπεριφορά μίσους», προσθέτοντας ωστόσο «ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον το tweet να παραμείνει προσβάσιμο». Εντούτοις, μια ανάρτηση που φέρει τέτοια σήμανση δεν μπορεί να αναδημοσιευτεί στην πλατφόρμα.
 
Ο εκνευρισμός της κυβέρνησης Ερντογάν οφείλεται στις συνεχιζόμενες φοιτητικές κινητοποιήσεις αλλά και σε ακτιβιστικές κινήσεις, όπως ο πίνακας που κρέμασας διαδηλωτές, ο οποίος απεικόνιζε μια σημαία ουράνιου τόξου να διακοσμεί την Κάαμπα, ένα κυβικό κτίσμα, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, και βρίσκεται στο κέντρο της αυλής του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας, τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ.

Πηγή: sofokleousin.gr