Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, συνεχίζοντας το κρεσέντο που ξεκίνησε χθες το βράδυ ο Ερντογάν.

Ο Καλίν επιχείρησε να ρίξει για μία ακόμα φορά στην Αθήνα την ευθύνη για τον τερματισμό των προηγούμενων συνομιλιών με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet Ιμπραήμ Καλίν προανήγγειλε «κι άλλα καλά νέα» μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και επανέλαβε την θέση της Άγκυρας ότι οι εντάσεις στη Μεσόγειο οφείλονται στις κινήσεις της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες για διάλογο μέχρι που η Ελλάδα ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο και αυτό υπονόμευσε όλη τη διαδικασία με αποτέλεσμα να προκύψει «σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης».

Επαινώντας τη μεσολαβητική στάση της Γερμανίας, ο Καλίν υποστήριξε ότι μετά τη συμφωνία με το Κάιρο «οι σχέσεις έχουν μπει σε μια νέα φάση, ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί» και ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η τακτική της Αθήνας να παραπέμπει τα προβλήματα της στην Ε.Ε «ήταν εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε. «Η Ελλάδα κατ’αρχήν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική στρατηγική της. Ανά τακτά διαστήματα βλέπουμε να θέτει μαξιμαλιστικά ζητήματα για τα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου.

«Πρέπει να τα εγκαταλείψει αυτά έτσι ώστε τόσο οι συνθήκες όσο και το πολιτικό κλίμα να είναι το σωστό για διάλογο…. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας. Και δεν είναι μόνο το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα, όπως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και η εκλογή των μουφτήδων» πρόσθεσε.

Πηγή: sofokleousin.gr