Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του Συνεδρίου όπου αναμένεται ότι θα δοθεί πολυμέτωπη μάχη για τη φυσιογνωμία του κόμματος, την επιχειρούμενη διεύρυνση και την πολιτική στρατηγική του.

 Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι η διαμόρφωση ενός νέου εσωκομματικού ρεύματος, που αποτελεί περισσότερο ομάδα παρά τάση με διακριτό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα.

 Ονομάζεται “Ομπρέλα” και έκανε την πρώτη εμφάνιση της την Παρασκευή, με ένα κείμενο θέσεων-απόψεων για βασικά ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, τη δράση και τη στρατηγική του κόμματος. 

 Το κείμενο υπογράφουν 11 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που προέρχονται από διαφορετικές τάσεις και ομάδες – κυρίως από την “ομάδα των 53+”.  

Είναι – κατ’ αλφαβητική σειρά – οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ράνια Σβίγγου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το επιδοκιμάζουν προφανώς και 12 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμ΄να, συνέβαλαν στη συγγραφή του. Μεταξύ αυτών ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης  και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Οι υπόλοιποι είναι οι Κώστας Αθανασίου, Άγγελος Γκόγκογλου, Πέτρος Καλκανδής, Ερμίνα Κυπριανίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μπασκόζος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κώστας Πουλάκης, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος.

Το κείμενο, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, κατατέθηκε με τη φιλοδοξία «να αποτελέσει μια ανοικτή πολιτική πρωτοβουλία διαλόγου, για την αντεπίθεση και τη νικηφόρα προοπτική απέναντι στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, που έχει οδηγήσει την κοινωνία και τη χώρα σε συνεχή όξυνση των ανισοτήτων και σε πολλαπλά αδιέξοδα».

Πηγή: sofokleousin.gr