Πυκνώνουν τα σύννεφα στον ορίζοντα του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δεκαπέντε ημέρες πριν την τυπική προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαχειριστή, καθώς όλα δείχνουν ότι στη διαδικασία έχει μείνει μόνος του ο Όμιλος Πριόβολου (Pyletech), ο οποίος δεν αναμένεται να καταθέσει μια προσφορά ουσιωδώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτή που υπέβαλε στον προηγούμενο διαγωνισμό, που κηρύχθηκε άγονος από τους πιστωτές.

Παρά τις προσδοκίες που έτρεφε η κυβέρνηση για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, ενόψει της συμπαραγωγής τριών από τις τέσσερις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, και παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Ξενοκώστας της Onex έχει παρουσιάσει σχέδια («Τρίαινα») για την ένταξη και των τριών ναυπηγείων της χώρας σε ενιαίο σχήμα με υποστήριξη κεφαλαίων από την αμερικανική κυβέρνηση, ο διαγωνισμός στις αρχές του επόμενου μήνα δεν αναμένεται να θυμίζει σε τίποτα μια αναμέτρηση ισχυρών ενδιαφερόμενων επενδυτών, που θα ανέβαζε και το τίμημα της συναλλαγής.

Η Onex, που κατέθεσε «συμβολική προσφορά», όπως η ίδια ανακοίνωσε, στον προηγούμενο διαγωνισμό δεν αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στη διαδικασία υποβολής προσφορών που λήγει στις 7 Ιουλίου. Η Onex έχει σε λειτουργία με πολύ υψηλή πληρότητα το ναυπηγείο στη Σύρρο, αλλά έχει βρεθεί μπροστά σε τεράστια εμπόδια για την εξαγορά και εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς τα χρέη τους ήταν διπλάσια από όσο είχαν εκτιμηθεί αρχικά.

Η περιπέτεια των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι άγνωστο ακόμη ποια κατάληξη θα έχει, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να τεθούν σε εκκαθάριση. Σε κάθε περίπτωση, με τα χρέη που βαρύνουν το συγκρότημα της Ελευσίνας, είναι αμφίβολο αν μπορεί να στηθεί ένα βιώσιμο business plan από την Onex, εκτός ίσως εάν αναλάμβαναν μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο από το πρόγραμμα για τις φρεγάτες. Όμως, η επιλογή της νέας φρεγάτας καθυστερεί, ενώ η αμερικανική πλευρά θα υποβάλει την τελική της πρόταση το φθινόπωρο. Όσο επικρατεί αυτή η αβεβαιότητα, η Onex δεν θα είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τα μηνύματα Πριόβολου

Ο μόνος ενδιαφερόμενος που θεωρείται βέβαιο ότι θα υποβάλει οικονομική προσφορά είναι η Pyletech του εφοπλιστή Θ. Πριόβολου. Τα μηνύματα που εκπέμπει, όμως, μόνο για βελτιωμένη οικονομική προσφορά δεν προδιαθέτουν. Με μια «πύρινη» ανακοίνωση, επιτέθηκε πριν λίγες ημέρες στο διαχειριστή των Ναυπηγείων που «τρέχει» τον διαγωνισμό, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για παραλείψεις στην εξόφληση σημαντικών υποχρεώσεων και αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές θα αφαιρεθούν από την προσφορά που θα υποβάλει για το Ναυπηγείο.

Σύμφωνα με την πλευρά Πριόβουλου, παραμένουν απλήρωτα τα 9 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και 1 εκατ. ευρώ για την άδεια πυρόσβεσης, τα οποία θα θα βαρύνουν τον μελλοντικό αγοραστή, καθώς αν ο επενδυτής δεν τα πληρώσει άμεσα, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το ναυπηγείο. «Είναι σαφές ότι, στον πρώτο διαγωνισμό, στην πραγματικότητα προσφέραμε 25 εκατ. ευρώ (15,1 εκατ. ευρώ το τίμημα συν 10 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα)».

Μάλιστα, η Pyletech Shipiyards προειδοποιεί τον διαχειριστή σε αυστηρό τόνο να μην επαναλάβει όσα έγιναν στον προηγούμενο διαγωνισμό, όπου έδωσε παράταση στην προθεσμία για να εμφανισθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. «Ελπίζουμε ότι ο ειδικός διαχειριστής θα έχει διδαχθεί από το διασυρμό, που υπέστη την προηγούμενη φορά, όπου παράτεινε την προθεσμία του διαγωνισμού για να “προλάβουν” οι υποτιθέμενοι επενδυτές και δεν εμφανίστηκε κανείς», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον παράλληλο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για το άλλο ακίνητο των ναυπηγείων, ο οποίος έχει διαχωρισθεί πλέον από τον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ, ο Όμιλος Πριόβολου αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να προσφέρει τίμημα υψηλότερο από το ελάχιστο όριο που έχει τεθεί, παρότι είναι μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο, άγονο διαγωνισμό. «Ορίζουν ξανά τιμή εκκίνησης, μην έχοντας διδαχτεί τίποτε από την άδοξη κατάληξη του πρώτου διαγωνισμού, όπου δεν συμμετείχε κανένας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «η εμμονή στις πρακτικές του παρελθόντος και η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών οδηγούν μόνο σε επιβλαβείς και δαπανηρές –για τη χώρα και την οικονομία– καθυστερήσεις των παραγωγικών επενδύσεων».

Η απάντηση του διαχειριστή

Μπροστά στην… ομοβροντία Πριόβουλου, ο διαχειριστής των ναυπηγείων υποχρεώθηκε σήμερα να εκδώσει απαντητική ανακοίνωση, για να διευκρινίσει ότι με τον τρόπο που θα διενεργηθεί ο νέος διαγωνισμός διασφαλίζεται ότι ο αγοραστής θα μπορέσει αμέσως να λειτουργήσει το ναυπηγείο. Όπως αναφέρει ο διαχειριστής, «έχει πλήρως προετοιμάσει και εξασφαλίσει την επόμενη μέρα της λειτουργίας του ναυπηγείου ως οφείλει με βάση τα καθήκοντα του και προς όφελος της εθνικής οικονομίας». Σημειώνει επίσης ότι έχει κλείσει τις εκκρεμότητες με την άδεια λειτουργίας, την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και ότι έχει ξεκαθαρίσει τα θέματα του ακινήτου και, έτσι, όλη η οικοπεδική έκταση είναι ενιαία και ιδιόκτητη, όπως και οι εγκαταστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η στάση του Ομίλου Πριόβολου, που δηλώνει ότι θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ στο ναυπηγείο, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος  να ανεβάσει πολύ το αρχικό τίμημα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αναμένεται να υπάρξει δεύτερη προσφορά, φαίνεται να οδηγεί τη διαδικασία στο ίδιο δυσάρεστο σημείο με τον πρώτο διαγωνισμό, όπου το υπ. Οικονομικών, η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι, ως πιστωτές της ΕΝΑΕ, κλήθηκαν να αξιολογήσουν μια προσφορά κατώτερη των προσδοκιών.

Πηγή: sofokleousin.gr