Την έντονη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση εμβολιασμού κατά της covid-19 των 5.000 πασχόντων από μεσογειακή αναιμία & δρεπανοκυτταρική νόσο εκφράζει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

«Βρισκόμαστε αρχές Μαρτίου και ακόμα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό μας. Αυτό μας οδηγεί σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, φόβου και κάνει την ήδη βεβαρημένη καθημερινότητά μας ακόμα πιο ανθυγιεινή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ζητάει από τον υπουργό Υγείας και την Επιτροπή Εμβολιασμών «να θέσουν τώρα τους πολυμεταγγιζόμενους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο στις ευπαθείς ομάδες που θα εμβολιαστούν άμεσα». Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σημειώνεται ότι η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με διάφορες επιπλοκές ή εμφάνιση συνοδών νοσημάτων όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες και ένα μεγάλο ποσοστό πασχόντων έχει υποβληθεί σε σπληνεκτομή, λόγω των συχνών μεταγγίσεων και της αιμοσιδήρωσης. Επιπλέον οι πάσχοντες βρίσκονται στο νοσοκομείο ανά 15 ημέρες για την θεραπεία τους με αυξημένο τον κίνδυνο συνωστισμού, δεδομένου ότι παραμένουν εκεί πάνω από 4 ώρες.

Πηγή: sofokleousin.gr