Η Νότια Κορέα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού για επιπλέον 23 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τσουνγκ Σίε-κιούν, μία ημέρα μετά την αναφορά των αρχών σε καθυστερήσεις, που σημαίνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Οι συμφωνίες συμπεριλαμβάνουν τα εμβόλια της Novavax για 20 εκατομμύρια ανθρώπους και προϊόντα της Pfizer για 3 εκατομμύρια ανθρώπους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να καλυφθούν στα 79 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού, στη διάρκεια μιας σύσκεψης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Η κυβέρνηση εργάζεται για να εισαγάγει νωρίς επαρκείς ποσότητες, αλλά υπάρχει μία κλιμακούμενη αβεβαιότητα σχετικά με το πρόγραμμα των εμβολιασμών μας για το πρώτο εξάμηνο, εξαιτίας ζητημάτων με την παραγωγή εμβολίων των παγκόσμιων φαρμακευτικών εταιριών και του διεθνούς ανταγωνισμού για την απόκτηση περισσότερων εμβολίων», είπε ο ίδιος.

Η Novavax, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι έχει υπογράψει συμφωνία για την αδειοδότηση της νοτιοκορεατικής SK Bioscience για την παραγωγή 40 εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων της στη Νότια Κορέα.

Με πληθυσμό 52 εκατομμυρίων, η Νότια Κορέα έχει ήδη εξασφαλίσει αρκετές δόσεις για 56 εκατομμύρια ανθρώπους, από τα εμβόλια της COVAX, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, ενώ αναμένεται να αρχίσει το πρώτο στάδιο των εμβολιασμών στις 26 Φεβρουαρίου.

Χθες, Δευτέρα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 65 ετών, αναθεωρώντας προηγούμενη απόφαση, ενώ αναπροσάρμοσαν -προς τα κάτω- τους αρχικούς στόχους του εμβολιασμού εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραλαβές από την παγκόσμια πρωτοβουλία διανομής COVAX.

Η χώρα αναπροσάρμοσε -προς τα κάτω- το στόχο εμβολιασμού του πρώτου τριμήνου σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί από 1,3 εκατομμύριο σε λιγότερους από 760.000.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA), οι αναπροσαρμογές στους στόχους εμβολιασμού του πρώτου τριμήνου δεν αναμένεται να επηρεάσουν το στόχο για την επίτευξη «ανοσίας της αγέλης» μέχρι το Νοέμβριο, παρά το γεγονός, ότι μερικοί ανεξάρτητοι ειδικοί σε ζητήματα υγείας εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος.

Το ίδιο κέντρο είχε αναφέρει 457 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 84.325 περιστατικά και τον αριθμό των θανάτων σε 1.534.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr