Μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων λόγω της εσωτερικής κατάστασης και τον ένοπλων συγκρούσεων στη Λιβύη, ο όμιλος Μυτιληναίου ξεκινά τις εργασίες κατασκευής μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας σ’ αυτή τη βορειοαφρικανική χώρα. “Πράσινο φως” για την εκκίνηση των εργασιών δόθηκε με την ενεργοποίηση των γραμμών  χρηματοδότησης, που παρέμεναν σε αδράνεια.

Το έργο είναι  προϋπολογιζόμενης δαπάνης 400 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας αεριοστροβίλων και λοιπού εξοπλισμού. Η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα θα κατασκευασθεί στο Τομπρούκ, στην Ανατολική Λιβύη και θα έχει τελική ισχύ 650MW, με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Θα κατασκευαστεί σε τρείς φάσεις: Στο πρώτο στάδιο θα κατασκευαστεί η πρώτη τουρμπίνα, η οποία θα ενισχύσει άμεσα το ενεργειακό σύστημα της χώρας με 160MW.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο όμιλος Μυτιληναίου, η σύμβαση αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV.

Σημειώνεται ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης, με πολύωρες διακοπές ρεύματος που παραλύουν την οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας. Η άμεση λύση που θα προσφέρει η Mytilineos θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να επενδύσει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Πηγή: sofokleousin.gr