Οι τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία, αλλά τα διαθέσιμα κονδύλια πρέπει να φθάσουν στους σωστούς παραλήπτες για να “πιάσουν τόπο” και να συμβάλουν στην ανάκαμψη, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist (24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση).

“Μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια της τάξεως των 9 δισ. ευρώ”, επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς. ” Υπάρχει ρευστότητα και θα δώσουμε περισσότερες πιστώσεις όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για να λάβουν τις πιστώσεις, δηλαδή πώς θα αξιολογήσουν το ρίσκο του κάθε πιστούχου οι τράπεζες”.

Οσον αφορά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, διαβεβαίωσε ότι είναι διαχειρίσιμο. Τ’όνισε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα, αλλά τα μέτρα να είναι απλά και όχι σύνθετα.

“Μία από τις νέες προκλήσεις της πανδημικής κρίσης για τις τράπεζες είναι η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η κρίση έχει μειώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα από τις τράπεζες. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν χρειάζονται περισσότερα κόκκινα δάνεια”, είπε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας τη διπλή διάσταση του θέματος της παροχής ρευστότητας στην Οικονομία.

Προαναγγέλλοντας μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης που θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδος, ο CEO της ΕΤΕ αποκάλυψε ότι σε 20.000 επιχειρήσεις διαπιστώνει κάμψη του κύκλου εργασιών τους κατά 50 δισ. ευρώ και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5%.

Πηγή: sofokleousin.gr