Διαφορά 11,9 μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, έδειξε η δημοσκόπηση της MRB, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η πρώτη μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το κυβερνών κόμμα προηγείται με ποσοστό 37,8% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 25,9%, ΚΙΝΑΛ με 7,7%, ΚΚΕ με 5,8% Ελληνική Λύση με 4,0% και ΜέΡΑ25 με 3,3%.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 10,9%. Συγκεκριμένα τα ποσοστά είναι: ΝΔ 34,6%, ΣΥΡΙΖΑ 23,7%, ΚΙΝΑΛ 7 %, ΚΚΕ5,3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,70%, ΜέΡΑ25 3%.

Η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star εξέτασε πάντως και ποιοτικά χαρακτηριστικά της σημερινής εικόνας κυβέρνησης και κομμάτων.

Μεταξύ αυτών η αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το 39,9% του συνόλου των ερωτηθέντων να απαντά ότι την αξιολογεί σίγουρα ή μάλλον θετικά και το 58,2% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι, όμως, η αρνητική αξιολόγηση της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το 70% του συνόλου των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι 25,1% που την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά. Σχετικά με την πανδημία, το 58,4% θεωρεί ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα τη διαχειριζόταν “το ίδιο άσχημα ή και χειρότερα”.

Δύσπιστοι φαίνεται πάντως να είναι οι πολίτες απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, καθώς το 58,4% αξιολογεί τα μέτρα που ανέφερε ο πρωθυπουργός ως “καθόλου ή λίγο αποτελεσματικές”, έναντι 30,4% που τα αξιολογεί ως “πολύ ή αρκετά αποτελεσματικά”.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες και για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς το 50% εκτιμά ότι κινείται “μάλλον ή σίγουρα προς τη λάθος κατεύθυνση”, έναντι 25,1% που εκτιμά ότι κινείται “σίγουρα ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Όσον αφορά στους νέους υπουργούς, την επιλογή του Θάνου Πλεύρη αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον αρνητικά το 55,3% των ερωτηθέντων, τον Παναγιώτη Θεοδωρικάκο το 35,1% και τον Χρήστο Στυλιανίδη το 31,8%.

Πηγή: sofokleousin.gr