Εκτός από το Κατάρ, τη διοργανώτρια χώρα που προκρίθηκε αυτόματα, έχουν «κλείσει» θέση στην κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου στον πλανήτη, άλλες 12 ομάδες από την Ευρώπη, τέσσερις από τη Νότια Αμερική, τέσσερις από την Ασία και πέντε από την Αφρική μέσω των προκριματικών αγώνων.

Οι εθνικές ομάδες που έχουν εξασφαλίσει παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022:

Ζώνη Ευρώπης: Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κροατία, Ισπανία, Σερβία, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία

Ζώνη Νότιας Αμερικής: Βραζιλία, Αργεντινή, Ισημερινός, Ουρουγουάη

Ζώνη Ασίας: Κατάρ (διοργανώτρια χώρα), Ιράν, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία

Ζώνη Concacaf: Καναδάς

Ζωνη Αφρικής: Γκάνα, Σενεγάλη, Μαρόκο, Τυνησία, Καμερούν.

Η κατάσταση στο δρόμο για το Μουντιάλ του Κατάρ:

Ευρώπη

Ομάδες που συμμετείχαν (στην έναρξη των προκριματικών): 55

Θέσεις πρόκρισης: 13

Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: 12

Το τελευταίο από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για το Μουντιάλ του Κατάρ θα κριθεί το καλοκαίρι. Με την Ουαλία (νικήτρια 2-1 της Αυστρίας) να περιμένει για να αντιμετωπίσει την νικήτρια της αναμέτρησης μεταξύ Σκωτίας και Ουκρανίας, πιθανότατα στο διεθνές «παράθυρο» του Ιουνίου, προκειμένου να καθοριστεί ο τελευταίος εκπρόσωπος της UEFA στο Κατάρ 2022.

Ουαλία-Σκωτία/Ουκρανία Δεν έχουν καθοριστεί ημερομηνίες

Αφρική

Συμμετείχαν ομάδες: 54

Θέσεις πρόκρισης: 5

Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: 5

Με την ολοκλήρωση και των δεύτερων αγώνων στα play off της Αφρικανικής Ζώνης, οριστικοποιήθηκαν και οι 5 ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την ήπειρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αυτές είναι (κατά σειρά πρόκρισης) οι Γκάνα, Σενεγάλη, Μαρόκο, Τυνησία και Καμερούν.

Νότια Αμερική

Συμμετείχαν ομάδες:10

Προκριματικές θέσεις:4 ή 5

Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί:4

Βραζιλία, Αργεντινή και πρόσφατα Ισημερινός και Ουρουγουάη, εξασφάλισαν τα απευθείας τέσσερα εισιτήρια για το Μουντιάλ του Κατάρ.

Περού, Κολομβία και Χιλή, είναι οι τρεις ομάδες που διεκδικούν το εισιτήριο των play-off (απέναντι σε ομάδα από τη ζώνη της Ασίας) που εξασφαλίζει η πέμπτη θέση στον όμιλο της Νότιας Αμερικής.

To πρόγραμμα:

18η αγωνιστική:

Τετάρτη 30/3

Βολιβία-Βραζιλία

Ισημερινός-Αργεντινή

Περού-Παραγουάη

Χιλή-Ουρουγουάη

Βενεζουέλα-Κολομβία

Ασία

Συμμετείχαν ομάδες: 46

Προκριματικές θέσεις: 5 ή 6

Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: 5 (Κατάρ, Ιράν, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία)

Το Κατάρ κρατάει-νωρίτερα από κάθε άλλη ομάδα-το εισιτήριό του στα χέρια ως διοργανώτρια χώρα, το Ιράν επικύρωσε το δικό του στα τέλη Ιανουαρίου, η Νότια Κορέα στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα θέση εξασφάλισαν Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία.

Μένοντας εκτός της… απευθείας πτήσης για το Κατάρ, η Αυστραλία, ηττημένη (0-2) στο Σίδνεϊ από τους «Μπλε Σαμουράι», εξασφάλισε πάντως θέση στα play off, περιμένοντας καταρχήν αύριο την ομάδα που θα αντιμετωπίσει από την ζώνη της Ασίας κι εφόσον νικήσει, θα κατευθυνθεί στο διηπειρωτικό play off με την πέμπτη της κατάταξης από την Νότια Αμερική.

CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)

Συμμετείχαν ομάδες: 35

Προκριματικές θέσεις: 3 ή 4

Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: Καναδάς

Ο Καναδάς, εξασφάλισε τη συμμετοχή του σε Μουντιάλ, για πρώτη φορά μετά το 1986, απομένουν δύο ακόμα απευθείας εισιτήρια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό να βρίσκονται στην pole position, ενώ μια τέταρτη χώρα θα σταλεί στα διηπειρωτικά play off με εκείνη που θα επικρατήσει στην Ωκεανία.

Ωκεανία

Συμμετείχαν ομάδες: 11

Προκριματικές θέσεις: 0 ή 1

Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: –

Την Τετάρτη η Νέα Ζηλανδία θα αντιμετωπίσει τα Νησιά Σολωμόντα στη Ντόχα, διεκδικώντας το εισιτήριο play off, με τη νικήτρια να αντιμετωπίζει σε νέο play off την τέταρτη ομάδα της CONCACAF.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν η τελευταία ομάδα της Ωκεανίας που προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν έφτασε στους τελικούς του 2010 στη Νότια Αφρική.

Μάλιστα κέρδισε τα Νησιά Σολομώντα για να τερματίσει στην κορυφή της Ωκεανίας στα προκριματικά για τη Ρωσία το 2018, αλλά οι ελπίδες της να εμφανιστεί σε ένα τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο σταμάτησαν μπροστά στο Περού στα play off.

Το πρόγραμμα:

Νησιά Σολωμόντα-Νέα Ζηλανδία

Πηγή: sofokleousin.gr